Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fri fra lærebokas tøyler. Om bruk av læreboka og andre tekster i norsk, engelsk og samfunnsfag på 9. og 10. trinn

Free from the reins of the textbook. About the use of the textbook and other texts in Norwegian language arts, English and social studies in the 9th and 10th grade
Førsteamanuensis i norskdidaktikk, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitetet i Oslo
Stipendiat i samfunnsfagsdidaktikk, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitetet i Oslo
Førsteamanuensis i engelskdidaktikk, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitetet i Oslo

Artikkelen undersøker hvilke tekster som tas i bruk, og hvordan disse kombineres, i læreres undervisningsdesign i norsk, engelsk og samfunnsfag på 9. og 10. trinn. Gjennom en analyse av 135 timer videodata finner vi at elevene bruker lite tid på å lese og arbeide med læreboka, men at læreren heller trekker inn andre tekster i undervisningen. Dette gjelder både når elevene skal lese for å tilegne seg fagstoff, og når de skal analysere, tolke og diskutere skjønnlitteratur og sakprosa. Lærerne framstår som selvstendige designere av undervisning som ikke støtter seg på ferdige opplegg i læreboka, men som kombinerer tekster fra mange ulike kilder, både papirbaserte og digitale, og produserer tekster selv.

Nøkkelord: Bruk av lærebok, ungdomstrinnet, undervisningsdesign, hybride praksiser

This article investigates the relationship between teachers’ instructional design and the actual use of texts in lower secondary classrooms (9th and 10th grade). Our analysis is based on 135 video recorded lessons in three school subjects; Norwegian language arts, English as a second language and social studies. Findings indicate that while the textbook is seldom used in these lessons, the teachers combine various texts, both when students are asked to read for information and to experience and discuss factual and literary texts. The teachers emerge as autonomous designers of hybrid practices, characterised by a combination of printed and digital sources, including teacher-made material.

Keywords: Textbook use, secondary school, teaching design, hybrid practises
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon