Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Demokratisk medborgerskap: Et republikansk perspektiv

Democratic Citizenship: A Republican Perspective
Professor i samfunnsfag, Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Østfold

Politisk teori har i løpet av de siste 50 år gjennomgått en omfattende justering av historisk perspektiv, med utgangspunktet i gjennombruddet for den såkalte «Cambridge-skolen» i idéhistorie (intellectual history), som gjenoppdaget den republikanske politiske tradisjon. Teoriretningen er anført av navn som Quentin Skinner, Philip Pettit, J. G. A. Pocock, Maurizio Viroli, mfl., men har i svært liten grad vært diskutert i Norge, på tross av at den har avgjørende betydning for forståelsen av begrepet demokratisk medborgerskap, som nå er blitt en retningsgivende verdi i norsk skole.

Nøkkelord: pedagogikk, politisk historie, demokratisk medborgerskap, republikanisme, demokratiteori

Focusing on the republican turn in modern historical and political theory via theorists like Quentin Skinner, J.G.A. Pocock, Philip Pettit, Maurizio Viroli and others, this article points to the relevance of republican theory for pedagogy and the teaching of democratic citizenship. Although republican theory has been widely discussed for around half a century, its absence looms in discussions on Norwegian teacher education. The author argues that while republicanism so far has been underappreciated in Norway, it is of crucial theoretical importance as a tool for teaching the ideas of democratic citizenship. Examples on how to employ republican theory in teaching are discussed.

Keywords: Pedagogy, political history, democratic citizenship, republican theory of democracy
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon