Innlevering av manus
Før du sender inn ditt manuskript til redaksjonen ber vi om at du leser forfatterveiledningen nøye, og sjekker at:
- forfatteropplysningene er fullstendige
- antall tegn med mellomrom ikke overskrider maksimumsgrensen
- noter og referanser er i henhold til veiledningens standard
- et kort abstrakt og nøkkelord på engelsk og skandinavisk er inkludert
Manuskripter sendes til redaksjonen per e-post for vurdering
Elisabeth.S.Koren@marmuseum.no.
Sjekkliste før innsending, krav til manuskriptet
Manuskriptet skal inneholde følgende:
- Tittel og forfatternavn
- Engelsk og skandinavisk sammendrag (maksimalt 1400 tegn på hvert språk)
- 3–5 nøkkelord, både engelsk og skandinavisk
- Selve manusteksten med fotnoter og referanser
I egne dokumenter:
- Nummererte figurer og tabeller
- Forfatters navn, institusjonstilknytning og e-postadresse
- Korte biografiske opplysninger om forfatter(e)
ARTIKLER skal være basert på original empirisk og/eller teoretisk analyse av høy faglig kvalitet. Dette sikres gjennom bedømming utført av to anonyme fagfeller. Manuskripter på norsk og andre skandinaviske språk aksepteres. I enkelte tilfeller kan manuskripter på engelsk aksepteres, etter avtale med redaktør. Manuset kan ikke være publisert andre steder, eller være innsendt til vurdering i andre publiseringskanaler på det tidspunkt det sendes inn til
Norsk museumstidsskrift.
Manus skal ikke overskride 50 000 tegn inkludert mellomrom. Alle data (inkludert metadata under filegenskaper) som kan identifisere forfatteren(e) må være fjernet fra manus før innsending.
BOKANMELDELSER skal inneholde maksimum 12 000 tegn inkludert mellomrom. Teksten skal inneholde: Bokforfatter, boktittel, utgave/årstall, forlag, sted, antall sider i boken og navn på anmelder. Bokanmeldelser skal ikke inneholde fotnoter.
BOKKRONIKKER/ESSAYS er forskningsbaserte omtaler av flere publikasjoner i sammenheng, med en presentasjon av anmelders egne perspektiver. Manuskripter må ikke overskride 20 000 tegn inkludert mellomrom. Teksten skal inneholde: Bokforfattere, boktitler, utgave/årstall, forlag, sted, antall sider i bøkene og navn på anmelder. Fotnoter begrenses til et minimum.
UTSTILLINGSANMELDELSER/ESSAYS er forskningsbaserte omtaler av en eller flere utstillinger, med en presentasjon av anmelders egne perspektiver. Manuskripter må ikke overskride 20 000 tegn med mellomrom. Fotnoter begrenses til et minimum.
Noter
Noter skal være i form av fotnoter. Notene skal først og fremst inneholde tekniske opplysninger om kilder og lignende. Saksforhold som har betydning for framstillingen bør heller inngå i teksten.
Illustrasjoner/grafer/diagram
Maksimum antall illustrasjoner til hver artikkel er 2-4, eller inntil 2 sider totalt i ombrukket korrektur av artikkelen. Forfattere som ønsker å reprodusere fotografier og annet materiale som omfattes av opphavs- og kopieringsrett i tilknytning til sine artikler, og som går utover sitatretten, må selv skaffe til veie publiseringsklare illustrasjoner og sikre seg tillatelse fra opphavsmann. Eventuelle utgifter knyttet til slik opphavsrettslig tillatelse må dekkes av forfatteren innen manuskriptet antas for publisering. Nødvendig kreditering skal gjengis i den publiserte artikkelen slik forfatter og opphavsmann har blitt enige om, og slik tidsskriftets layout tillater.
Dersom manuskriptet inneholder illustrasjoner, figurer eller liknende, skal disse sendes inn som separate filer. I teksten markeres ditt forslag til plassering av illustrasjonen med hakeparenteser på en egen linje, helst mellom to avsnitt, f.eks. [Ill. 1]. Selve illustrasjonen, figuren e.l. skal altså ikke ligge i tekstfilen ved innsending. Unntaket er tabeller som er laget i Word. Disse skal legges inn på ønsket sted i manuskriptet. Merk: Ordmellomrom skal bare brukes for å skille mellom ord. Bruk TAB for å markere separate kolonner i tabeller og lignende.
Illustrasjonstekster ved gjengivelser av verk som er underlagt opphavsrett skal følge denne malen:
Ill. nr. + kunstnerens navn + kunstverkets tittel + årstall + teknikk + mål + eier/sted + fotograf + rettighetsinnehaver.
Referansesystem
Tidsskriftet bruker referansestilen Chicago. Alle opplysninger skal i notene, det skal ikke brukes litteraturliste til slutt.
Dette nettstedet kan konsulteres for en innføring i hvordan referanser føres:
https://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html
Manuskripter som ikke følger stilen, blir sendt tilbake til forfatteren.
DOI-referanser
Referansene skal alltid inkludere DOI (digital object identifier) for kilder som har dette. DOI skal være en klikkbar URL og plasseres til sist i referansen. Hvis du er usikker på hva DOI-koden til en referanse er, eller om en DOI-kode finnes, kan du gjøre et søk etter tittel, forfatternavn osv. på
http://search.crossref.org/.
PUBLISERINGSETIKK
Redaksjonen er opptatt av at det som publiseres i tidsskriftene, er av høy faglig kvalitet og følger internasjonale etiske standarder for vitenskapelig publisering. Tidsskriftet følger retningslinjene til
Committee of Publication Ethics (COPE).
Prosess for fagfellevurdering og vurderingskriterier
Norsk museumstidsskrift er et fagfellevurdert tidsskrift. Det betyr at alle vitenskapelige artikler som antas for publisering, har vært gjennom en grundig vurderingsprosess:
- Ansvarlig redaktør går gjennom alle innkomne artikler og vurderer om de tilfredsstiller de formale kravene og at artikkelens tema har relevans for tidsskriftet.
- Hvis artikkelen tilfredsstiller kravene, sendes den til to eksterne fagfeller som er faglig kvalifiserte innen artikkelens tema. Hvis de to fagfellene er uenige om artikkelen bør publiseres, kan manuskriptet sendes til en tredje fagfelle.
- Fagfelleprosedyren følger «tosidig anonymitets-prinsipp» som innebærer at både forfatter og fagfeller kommuniserer kun med ansvarlig redaktør. Ansvarlig redaktør er ansvarlig for at fagfelleprosedyren følges.
- Redaksjonen tar den endelige beslutningen om publisering av manuskript.
- Om artikkelen publiseres vil forfatter motta en korrektur av pdf av artikkelen, og lenke til den ferdige artikkelen når den er er publisert.
De tilsendte manuskriptene vil vurderes ut fra følgende kriterier:
- Bidrar artikkelen til kunnskapsutvikling innen museenes fagfelt? Gir manuskriptet viktig ny informasjon eller gir det omfattende og analytisk sammendrag av kjent kunnskap?
- Har artikkelen en klar problemstilling og tilnærming til temaet som presenteres? Er temaet tydelig avgrenset?
- Inneholder manuskriptet interessante empiriske data? Bruker forfatteren relevant teori?
- Presenterer manuskriptet veldokumentert argumentasjon? Er teksten klart formulert og logisk strukturert?
- Er nødvendig og adekvat litteratur referert? Brukes referanser der det er nødvendig?
- Er manuskriptet skrevet i en solid akademisk standard? Er artikkelen i tråd med forskings- og museumsetiske retningslinjer?
- Er konklusjonene konsistente og godt fundert? Svarer artikkelen tydelig på sin egen problemstilling?
Vurderingene av manuskriptene vil inngå i følgende kategorier:
- Manuskriptet aksepteres for publisering slik det foreligger.
- Manuskriptet aksepteres for publisering etter mindre endringer.
- Manuskriptet aksepteres for publisering etter større endringer. Etter retting sendes ny versjon av manuskriptet til samme fagfeller for ny vurdering.
- Manuskriptet avslås for publisering slik det foreligger, men forfatteren oppmuntres til å gjøre en større omarbeiding i hht. tilsendt beskrivelse. Nytt manuskript kan sendes inn til ny vurdering.
- Manuskriptet avslås.
Etter publisering
Norsk museumstidsskrift utgis med åpen tilgang
(open access). Det vil si at tidsskriftet er gratis tilgjengelig for alle og finnes digitalt på internett. Alle artikler publiseres i overenstemmelse med
Creative Commons lisensen CC BY-NC 4.0.
Som forfatter beholder du opphavs- og utgivelsesretten til din egen artikkel, uten restriksjoner. Samtidig gir du alle andre retten til å lese, laste ned, kopiere, skrive ut, søke i eller lenke til fulltekstversjonen av artikkelen din.