Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Karbonsnakk

– hva snakker vi om når vi bruker begrepet «karbon»?
Forsker II, NORCE.
Førsteamanuensis, Høgskolen i Østfold og forsker II, NORCE.

Språket som brukes for å snakke om klimaproblemet, er i endring. Ulike «karbonuttrykk» som «grønt karbon», «karbonbudsjett» og «karbonfangst» har det siste tiåret blitt stadig mer brukt i norske stortingsdebatter. I artikkelen analyserer vi bruken av karbonuttrykk i samtlige norske stortingsdebatter mellom 1999 og 2018, og knytter bruken til ulike meningsdimensjoner i klimadebatten. Vi finner at «karbon» særlig blir brukt i en rekke nye ord og vendinger, og dette kan tolkes som et uttrykk for at klimaspørsmål i økende grad blir knyttet til en ubalanse i naturens karbonsyklus. Dette har konsekvenser for hva som er gode argumenter, og hvordan klimapolitikk blir begrunnet.

The language of climate issues is changing. The use of different carbon expressions such as ‘green carbon’, ‘carbon budget’ and ‘carbon capture’ has increased in parliamentary debates in Norway over the last decade. In this article, we analyse the use of carbon expressions in parliamentary debates in Norway in the period 1999–2018. We interpret the use of ‘carbon’ in a range of new words and expressions to be indicative that climate issues are increasingly seen as related to an imbalance in the carbon cycle of ‘nature’.

Nøkkelord: Language, Carbon expressions, Parliamentary debates
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon