Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Dyp design i Ville vesten

– da norsk økofilosofi møtte amerikansk økodesign
Professor, Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo

Fjellklatring og filosofi er noe uventede, men betydningsfulle forbundsfeller i historien om økologisk design. Mot slutten av 1960-tallet utviklet en gruppe norske filosofer, som også var ivrige klatrere, en særegen måte å forstå relasjonene mellom mennesker og naturen for øvrig, samt mellom natur og kultur. Mest kjent av disse er Arne Næss, som lanserte begrepet dypøkologi. Dette begrepet har siden fått stor utbredelse, både politisk og akademisk. Men dets relevans for design har ikke blitt viet særlig mye interesse. Ved å følge Næss’ nære forhold til Californias natur og kultur, og den påfølgende symbiosen av filosofi, fjellklatring og design i lys av den californiske motkulturen, utforsker denne artikkelen en viktig, men lite kjent episode i historien om økologisk design.

Mountain climbing and philosophy are somewhat strange, yet significant bedfellows in the history of ecological design. From the late 1960s on, a group of Norwegian philosophers, who were also avid climbers, developed a distinctive mode of thinking about the interconnectedness of human and non-human nature and of material and non-material culture. Prominent amongst these was Arne Næss, who coined the concept of deep ecology. The concept has since travelled far and wide, both politically and academically. Its relevance for design, however, has rarely been examined. By retracing Næss’s close relationship to California’s nature and culture, and the ensuing symbiosis of philosophy, mountaineering, and design in the context of Californian counterculture, this article explores an important, but little-known episode in the history of ecological design.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon