Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Æresretten av 1945

– hva betyr det å beklage historisk urett?
Professor, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo

Artikkelen belyser sider ved å beklage historisk urett med utgangspunkt i Den norske Forfatterforenings unnskyldning til medlemmer som i foreningens regi ble idømt disiplinærstraffer etter frigjøringen. En slik beklagelse reiser flere spørsmål: Hva innebærer det å bli idømt disiplinærstraff innenfor en foreningsrettslig ramme? Hvilken frihet har en forening til å beklage slike rettsprosesser i ettertid? Hensikten er å bidra til en bredere diskusjon rundt hva det innebærer å rette en unnskyldning til dem man mener har vært utsatt for historisk urett.

The article discusses what it may mean to express apologies for historical wrongs. It takes as a starting point an apology expressed by the Norwegian Authors’ Association in 2018 towards members who were disciplinarily sanctioned by the Association in 1945 for having collaborated with the German occupying forces or otherwise shown unpatriotic conduct. The apology in 2018 was made on the basis that the Association’s disciplinary trials in 1945 failed to meet standards of human rights and fair trials. The article questions the position taken by the Association in 2018 and claims that such an apology raises several questions: What does it mean to be sanctioned by a disciplinary tribunal of a private association? What liberty does an association have to apologize for the existence of such disciplinary trials, and what legal effect does such an apology have, if any? The article contributes to a more general discussion of what it means to express apologies to those who have been subjected to perceived historical wrongs.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon