Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Det omvendte militærkupp

– en studie av militærprofesjonens vekst og fall
Obtl., Ph.d. Nestkommanderende ved Forsvarets museer

Basert på historiske erfaringer har Forsvaret hatt en sterk etatssjef med gode forutsetninger for å fremme faglige anbefalinger. Rundt årtusenskiftet skjedde det imidlertid store endringer i Forsvarssjefens faktiske handlingsrom og påvirkningsmuligheter. Artikkelen viser hva endringene innebærer, hvorfor de kom i stand, og enkelte konsekvenser de har fått. Den kaster også lys over mer generelle spørsmål knyttet til forholdet mellom fag og politikk og mellom profesjon og samfunn.

On the basis of historical lessons, the Norwegian chief of defence had a comparatively strong position and considerable leverage. Since around the year 2000, civil-military relations have changed substantially. The article shows what these changes implied, why they occurred, and some of their consequences. The article also sheds some light on the relationship between expertise and policy, and between professions and society more broadly.

Key words: The Armed Forces, civil-military relations, expertise, New Public Management, reforms
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon