Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Bærekraft, etikk og profitt

– Statens pensjonsfond utland i møte med den globale økologiske krisen
Postdoktor, Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU

Heidi Rapp Nilsen jobber også som seniorforsker ved NORCE på prosjektet Sustainable Market Actors for Responsible Trade («SMART», www.smart.uio.no). Denne artikkelen er delvis finansiert av SMART, som mottar finansiering fra EUs forsknings- og innovasjonsprogram Horisont 2020, avtale nummer 693642.

Førsteamanuensis, Institutt for filosofi og religionsvitenskap, NTNU

Mens klimaendringene eskalerer, blir bærekraft en stadig viktigere faktor i den brede finansielle forvaltningen til Statens pensjonsfond utland (SPU). Samtidig er anvendelsen av de etiske retningslinjene mindre synlige enn man kunne forvente i en klimakrise – for eksempel er ingen selskaper utelukket på grunnlag av det etiske kriteriet om uakseptabel klimaatferd. I hvilken grad er SPUs forvaltningsregime egnet til å adressere den globale økologiske krisen, og dermed sette en bærekraftig standard for andre investorer?

As climate change is having detrimental effects for an increasing number of living beings, the number of firms being negatively exposed to these changes is also increasing. This makes the broad financial investment profile of the Norwegian Government Pension Fund Global (GPFG) more important for the sustainability of the portfolio. So far the Ethical Guidelines have had a less visible role, hence the GPFG can still be a guide for other investors, but one occasioned more by sustainability's effect on profit, and less on the basis of ethics.

Key words: The Norwegian Government Pension Fund Global, profit, ethics, climate change
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon