Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Risiko i forvaltningen av Oljefondet

Høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania

Oljefondets mandat er å sikre høyest mulig avkastning innenfor moderat risiko. Ordlyden i strategien er den samme, men forståelsen av begrepet «moderat risiko» har endret seg over tid. I dag er etiske hensyn og klimarisiko en del av strategien, og en større andel investeres i aksjemarkedet. Endringer i Oljefondets strategi begrunnes ofte med hensyn til risiko, og fremstilles som objektive ekspertvurderinger. Det er de ikke. Hvilke risikofaktorer vi velger å ta hensyn til og hvordan, er ikke verdinøytrale fakta som kan overlates til ekspertene.

The Norwegian Government Pension Fund Global is the biggest sovereign wealth fund in the world, with a market value of 1 trillion USD. The purpose of the fund is to save and invest the petroleum wealth and 'achieve highest possible return with modest risk'. The wording of the strategy has remained the same for decades, but the concept of 'modest risk' has changed. By using a standard model of risk analysis and comparing the various stages of a decision-making process in the period from 1990-2018, this article shows that the facts and knowledge base in the first stages of the process are far from value-free. The analysis and strategy decisions depend on how risk is defined and the factors included in the analysis, i.e. financial risk, ethical concerns, or climate risk.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon