Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Den grenseløse innvandringskontrollen

– Et rettssikkerhetsproblem?
Professor emeritus, OsloMet – Storbyuniversitetet

Denne artikkelen viser hvordan den norske innreisepolitikken overfor asylsøkere og innvandrere ikke bare har blitt mer omfattende fra 1970-tallet og til i dag, men også hvordan den har endret karakter. For det første har kontrollen forflyttet seg fra innreiselandet til avreiselandet – over landegrenser, og i den forstand er den blitt «grenseløs». I tillegg har nye grupper i sivilsamfunnet blitt pålagt å utøve kontrolloppgaver som politiet tidligere hadde monopol på, noe som skaper uklare grenser og uklare ansvarsforhold mellom statlige myndigheter og sivile grupper som iverksetter kontrolltiltakene.

This article describes how the regulation of migration has changed in character from the 1970s to today: National immigration policies have been replaced by a common European immigration control regime; control measures are carried out in the country of departure; and civil groups are given control functions previously carried out by the police. Cooperation agreements are signed between European states and countries of departure to limit migration to Europe. Legal access to the asylum determination procedures is thereby blocked and lines of responsibility are blurred.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon