Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Er norske kommuner for åpne?

Stipendiat ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet

Hvor åpen skal politikken være? Dette er et demokratisk kjernespørsmål, og Norge har som eneste land i Norden krav til at alle møter i kommunalpolitiske utvalg skal være åpne for borgere og presse. Men fører dette kravet om åpenhet til at de politiske «arbeidsmøtene» i stedet blir omgjort til politiske «symbolmøter»? Studien viser at norske lokalpolitikere synes kravet om full åpenhet i møtene er vanskelig å etterleve, særlig i tunge saker som budsjett og skolestruktur.

In 1993, Norway implemented a Transparency Act that requires all meetings in political bodies in Norwegian municipalities should be to be open to the public. Norway is the only Nordic country with such radical openness in the local policy process. This study suggests that openness has a negative impact on deliberation, and because of this, political “work meetings” are transformed to “symbol meetings”. This provides some unintended consequences for the functioning of local politics, and may be an explanation for the pull towards “parliamentary light” in Norwegian municipality councils.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon