Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Å ruste ned seksuelle overgrep i krig


Professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK), Universitetet i Oslo og Institutt for fredsforskning, PRIO1

Tildelingen av Nobels fredspris 2018 til Nadia Murad og Denis Mukwege for deres arbeid med å bekjempe seksuelle overgrep i krig representerer en enorm endring i forståelsen av hva denne formen for vold er, og hvordan den virker under og etter en krig. I dag anses seksuelle overgrep i krig som et krigsvåpen som kan og bør bekjempes både med forebygging og straffeforfølgelse. I denne artikkelen beskriver jeg kort hvordan denne nye forståelsen av seksuelle overgrep i krig har vokst frem, hvilken kunnskap vi har om fenomenet, og hvordan det jobbes for å hindre at slike kriminelle handlinger begås.

By awarding the Nobel Peace Prize 2018 to Nadia Murad and Denis Mukwege for their work to prevent conflict-related sexual violence, we have witnessed a monumental change in the conceptualization of this particular form of violence and its impact during and after war. Today, conflict-related sexual violence is viewed as a weapon of war that can be prevented and whose perpetrators should be prosecuted. In this article I map out how this new conceptualization of sexual violence has come about, what we know about the phenomenon, and how preventative measures for these criminal acts are crafted.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon