Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Striden om Statistisk sentralbyrå i lys av forskningens og statistikkens uavhengighet

Seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå
Professor ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo

Debatten om Statistisk sentralbyrå (SSB) har i stor grad handlet om institusjonens uavhengighet. Og uavhengighet kan bety så mangt: den offisielle statistikkens uavhengighet, forskningens uavhengighet og administrerende direktørs uavhengighet. Hvilke former for styring er legitime, og hvilke er mer problematiske? Vil den foreslåtte statistikkloven bidra til å styrke eller til å svekke idealet om uavhengig statistikk og forskning i SSB?

The nation-state’s organization of official statistics and research in Statistics Norway have been under discussion lately. The debate about interdependency evolved into a media storm due to a proposal to scale back the Macroeconomic group in the Research department. In almost the same period an expert committee has compiled a proposal for a new lower limit on official statistics; this was necessary because the existing one didn’t fulfill the roles set by EU for the interdependency of official statistics. To understand what has happened it is necessary to problematize the concept of interdependency, relating it different to statistics and research, and not least to the traditional self-understanding of the dominant academic group in Statistics Norway and the Finance Department.

Keywords: organization of official statistics and reserach, independency, statistics, freedom of scientific research
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon