Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Internasjonal skatteplanlegging – er åpenhet en utopi?

Professor, Norges Handelshøyskole og Senter for skatteforskning
Doktorgradsstipendiat, Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo

Håndheving av skatteregler forutsetter at man har informasjon om skattyterne, men flere informasjonslekkasjer de siste årene har vist at den tilgjengelige informasjonen ikke alltid gir en dekkende beskrivelse av virkeligheten. Frie kapitalbevegelser har gjort det attraktivt å utnytte forskjeller i nasjonal skattelovgivning, og med det satt kampen mot internasjonal skatteplanlegging på agendaen i de fleste land og i overnasjonale organer som EU og OECD.

In the last decade, and in the wake of investigative journalism, international tax planning has become a well-known phenomenon. This article addresses four questions: What is it about: tax evasion or tax avoidance? Who are the taxpayers: individuals or companies? How are taxes minimised? And why do they do it? Further, the OECD’s exchange of information agreements and the EU proposal for a consolidated tax basis are evaluated. We conclude with some considerations on technological developments.

Keywords: Tax havens, legal hybrids, international initiatives
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon