Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Hvor ble det av naturens egenverdi?


Postdoktor, Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, Universitetet i Bergen

Mens regjering og miljøforvaltning for 10–15 år siden i hovedsak omtalte naturens verdi i økologiske termer, er det i dag et økonomisk språk som dominerer miljøpolitikken. I verdigrunnlaget for naturmangfoldloven av 2009 slås det fast at naturen har egenverdi, men i stortingsmeldingen om naturmangfold fra 2015 er denne ideen nesten helt fortrengt av tanken om naturen som tjenesteyter for mennesket. Hvis vi bare snakker om naturen som tjenesteyter, mister vi imidlertid muligheten til å uttrykke verdier som ikke er knyttet til mennesket som mottager og naturen som produsent.

During the last 10 to 15 years there have been major changes in how the Norwegian government and environmental management express value in nature. These changes largely pass without discussion. How nature and the value of nature is addressed in policy documents is one of several factors that affect how much it is possible and desirable to do in order to take care of nature.

Keywords: Environmental politics, environmental ethics, intrinsic value in nature, ecosystem services
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon