Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kampen om anerkjennelse

Sven Furberg og jakten på DNA-molekylets struktur

Professor emeritus, Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo

I 1953 publiserte James Watson og Francis Crick en artikkel i Nature der de beskrev DNA-molekylets struktur og virkemåte. Mange forskere hadde bidratt i jakten på DNA, blant andre Maurice Wilkins, som i 1962 delte Nobelprisen med Watson og Crick. Det er også vel kjent hvordan særlig Watson bidro til å tone ned Rosalind Franklins innsats. Mindre omtalt er marginaliseringen av den norske kjemikeren Sven Furberg. Hva bidro Furberg med i jakten på DNA? Og hvordan ble han skrevet ut av historien?

In 1953 James Watson and Francis Crick published their groundbreaking article on the structure of DNA. Scientists from a number of laboratories contributed to this discovery. In this article, the author explores how those scientists' knowledge reached Watson and Crick. He also brings to our attention how some of the contributors, in their own publications, treated-or hid-work done by colleagues from other laboratories. Thus, the contribution of Rosalind Franklin was neglected for several years. The marginalization of the Norwegian chemist Sven Furberg, an important contributor to Watson and Crick's work, is less known. What were his contributions? And how did he fall out of the story of DNA?

Keywords: Structure of DNA, Sven Furberg, History of Science, Struggle for recognition
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon