Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

«… en åpen og opplyst offentlig samtale» - Forskningsformidling som demokratisk ansvar

anine.kierulf@nchr.uio.no

Postdoktor, Norsk senter for menneskerettigheter, Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo

Forskningsformidling er viktig for opplysning av den bredere offentlighet. Ikke bare ved at kunnskap gjøres tilgjengelig, men også på grunn av forskeres forutsetninger for å bidra til sivilisering av den offentlige samtale. Hensynet til en fungerende breddeoffentlighet er så sentralt i vårt demokrati at det er særlig beskyttet i Grunnloven. Hvorfor er det likevel mange forskere som nedprioriterer formidlingsdelen av sin arbeidsforpliktelse – og hvorfor gjør universitetene så lite for å trene sine forskere i forståelsen av hvorfor og hvordan dette samfunnsansvaret skal ivaretas?

Scientific communication is vital for an enlightened populace. It makes science available to laymen, while the methodological approach of academics enables them to improve and clarify public debates. The democratic ideal of a functioning public sphere is protected by the Norwegian Constitution, and scientific communication is a principal objective of the University Act. Why, then, do universities do so little to make their academic staff understand why such communication is so important, and to train them to become good at it?

Keywords: Scientific communication, public debate, democracy, freedom of speech
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon