Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fisk og forteiing - Ei nedslåande forteljing om norsk fiskeriregulering

jorn.sunde@uib.no

Professor i rettshistorie, Juridisk fakultet, Universitetet i Bergen

I Noreg har vi rikeleg med historisk kunnskap om fiskerettar i sjø. Men kva skjer når denne kunnskapen ikkje passar med det som er politisk ønskjeleg? I denne artikkelen trekk eg fram historiske døme på korleis slike rettar har vorte forteia av staten når det har vore politisk opportunt, og nytta når dette har vore tenleg. Historisk fundamenterte rettar skal ikkje diktera fiskeripolitikken, men ein kan likevel ikkje teia dei i hel og slik i realiteten ekspropriera rettar utan kompensasjon når det passar seg. Dette er likevel vanleg praksis i norsk fiskerirettshistorie, noko politisk og fagleg leiing i Fiskeri- og kystdepartementet må ta ansvaret for å endra på.

Fishery rights in tidal waters in Norway have for centuries been an object of political opportunism as much as of justice. The right to fish in tidal waters has therefore been politically recognized and rejected according to the political interests concerned and not according to the legal character of the rights. This practice is, at best, a double standard. At its worse, it deprives individuals, localities and regions of their customary rights without compensation.

Nøkkelord: Politics, history, fishing regulations, fishing rights 

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon