Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Trygdeeksport - en trussel mot velferdsstaten?

akselhat@online.no

Forsker I ved Institutt for samfunnsforskning

En ny bekymring for den norske velferdsstatens framtid har dukket opp på den politiske dagsordenen. Det er veksten i utbetaling av trygd til mennesker som bor i utlandet. De store partiene vil møte dette med innstramminger, og regjeringen Solberg sier i Sundvolden-erklæringen (2013) at den vil «vurdere tiltak som kan begrense og stanse trygdeeksport».

Is export of benefits a threat to the welfare state?

Increased payment of social security to people living abroad has emerged as a new political concern for the Norwegian welfare state’s future. 

These worries are partly justified with economic arguments. However, export of social security benefits is no serious threat to the Norwegian welfare state's economic sustainability. It currently accounts for barely two percent of the total social transfers. Most of the payments go to Norwegian pensioners who want to live abroad after retirement and to senior citizens from neighbouring countries who have worked in Norway for a period. 

On the other hand, social security exports are a challenge to the welfare state’s normative sustainability. There is a widespread scepticism about giving social security to immigrants with weak ties to the country. Much of this scepticism is due to misconceptions and prejudices and should be met with information. However, the transfer of cash benefits to family members who have never lived in Norway can be criticized in principle. These transfers build on a thinking that emphasize labour mobility one-sidedly and pay less attention to children's welfare.

Keywords: welfare policy, European Union, benefits export
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon