Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Menneskelig velferd og statsvitenskapens tapte relevans

bo.rothstein@pol.gu.se

August Röhss professor i statsvitenskap og leder av Quality of Government-instituttet ved Universitetet i Gøteborg

For å finne et svar på spørsmålet: «Er statsvitenskapen relevant», kreves det først et svar på et mer grunnleggende spørsmål, nemlig: relevant for hva?1 Det vil kunne gis mange ulike svar på dette spørsmålet. Statsvitenskapen kan være relevant i de råd den kan gi om hvordan man kan vinne et valg, om hvordan politikere bør opptre for å samle støtte for sin politikk i lovgivende forsamlinger, om når og hvorvidt statsledere bør gå til krig, eller om hvordan de bør opptre i internasjonale forhandlinger for å fremme sine lands interesser – for bare å nevne noen.

Recently, a public debate has started questioning the relevance of political science. In the United States, public funding for political science research is under attack in the Congress and major newspapers have carried articles about this issue. In this article, this problem is discussed from a standpoint arguing that most human misery in today's world, by standard measures of human well-being, is caused by the fact that a majority of the world's population live under dysfunctional political institutions. It is argued that this is an issue that is ignored in most political science research. This analysis concludes by listing seven reasons (or sins) why political science does not realize the discipline's potential for being relevant for human well-being.

Keywords: Corruption, Quality of Government, Human Well-Being, Democracy

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon