Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Dommere og uretten

h.p.graver@jus.uio.no

Dekan ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo

I diskusjonen om rettsliggjøring er det vanlig å se domstolene som beskyttere av rettsstaten og av individuelle rettigheter mot en forvaltning og en lovgiver som av en eller annen grunn krenker disse. Men hva skjer når slike verdier og rettigheter virkelig er under press? I denne artikkelen ser jeg på noen eksempler fra vår nyere historie på autoritære og undertrykkende regimer innenfor den vestlige rettstradisjonen. Felles for eksemplene er at de autoritære makthaverne opprettholdt autonome domstoler, samtidig som en vesentlig del av undertrykkelsen av politisk opposisjon ble utført gjennom disse. Studier av disse og andre eksempler viser at uavhengige domstoler ikke er nok til å beskytte rettsstatsverdiene. Samtidig kan slike studier vise oss mer om både de sterke og svake sidene ved våre rettslige institusjoner.

Oppressive regimes sometimes use judges to carry out their repression. Judges in such situations sometimes violate fundamental rights of national and international law as part of their enforcement of the law. In our recent history, we have seen examples where the courts and the judges have been engaged in systematic oppression: in Nazi Germany, in South Africa during apartheid, and in Latin America under the military dictatorships of the 1970s and 80s.  All these are examples of how judges educated in a Western legal system based on the rule of law and recruited by democratic rulers have lent their services to authoritarian rulers who engage in persecution and oppression through legal means. Why do judges so easily give up on the rule of law? Why are they so seldom brought to account? Should an honest judge resign or should he/she stay in office? Are there ways to make the judge better equipped to defend the rule of law? Based on my findings in the recent book Judges Against Justice – On Judges When the Rule of Law is Under Attack, Springer 2015 these are questions that are addressed in the article.

Keywords: Rule of law, nazi law, judicial responsibility, legal ethics

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon