Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Norske muslimske fremmedkrigerepetter.nesser@ffi.no

Seniorforsker, Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)brynjar.lia@ikos.uio.no

Førsteamanuensis ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk, Universitetet i Oslo.

  • Side: 399-416
  • Publisert på Idunn: 2014-11-26

Det framkommer stadig oftere avsløringer om avvergete terroraksjoner i Europa der de mistenkte har en forhistorie som fremmedkrigere i Midtøsten. Europeiske sikkerhetstjenester frykter at denne trenden vil fortsette, og Norge, som har en stor fremmedkrigerkontingent kontrollert for folketall, synes å være mer utsatt enn før. Dette urovekkende trusselbildet ble ytterligere forverret sommeren 2014 da PST «slo terroralarm», angivelig basert på rapporter om en forestående aksjon planlagt av jihadister i Syria.

Norwegian Muslim Foreign Fighters

A growing number of recent terrorist plots in Europe involve individuals who have fought in the civil war in Syria. European security services believe this trend will continue. Norway has one of the largest foreign fighter contingents in Syria and Iraq controlled for its population. The perceived threat associated with returning foreign fighters was amplified during the summer of 2014, when the Norwegian Police Security Service (PST) issued an unprecedented general “terrorism alert”, warning that a group of jihadis based in Syria might be preparing an attack on Norwegian soil. This article aims to contextualize Norway’s Muslim foreign fighter phenomenon. It recounts historical examples of Norwegian Muslim nationals joining armed conflicts abroad and discusses the possible causes for the dramatic increase in Norwegian foreign fighter activities since 2012. An estimated 70 Norwegian nationals have so far gone to Syria and Iraq. We address the foreign fighters’ backgrounds, their pathways to militancy and their motives for going. The article intends to contribute to an understanding of why and how young Norwegian Muslims pack up and leave a safe existence in one of the richest countries in the world, to risk their lives as “Holy Warriors” in faraway battlefields.

Key words: Foreign fighter, terrorism, Syria, Jihadism 

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon