Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Karbonfangst og -lagring (CCS) - den umulige posisjonen

Eirik.swensen@ntnu.no

PhD-kandidat ved Institutt for tverrfaglige kulturstudier, NTNU og Centre for Sustainable Energy Studies (CenSES)

Karbonfangst og -lagring, Carbon Capture and Storage eller CCS som det ofte forkortes, kan meget vel vise seg å være et fullstendig feilslått klimaprosjekt. Her hjemme står kanskje vanskelighetene på Mongstad frem som det mest synlige eksemplet. Nyere forskningslitteratur som sammenstiller det som finnes på feltet bekrefter også et slikt bilde mer generelt. Samtidig figurerer CCS fremdeles i de fleste framskrivninger om hvordan klimaproblemet kan løses, og brukes aktivt av politikere i diskusjoner om hvordan vi skal nå klimamålene.

CCS – the impossible situation

With an abundance of cheap fossil fuel resources still available, it seems unlikely that renewable energy will emerge as a singular solution to the problem of climate change. Carbon Capture and Storage (CCS) is continually presented as an indispensable element of most climate change mitigation scenarios, offering the possibility of the utilisation of existing resources with reduced environmental impact. Meanwhile, the technology underlying CCS is more precarious than ever. This article will consider this paradox. I will argue that CCS forces us to decide between two impossible positions – unrealistic technological forecasts and an out-dated belief in societal changes. Confronted by an unlikely technological vision such as CCS, there is no satisfactory reason to respond with an equally idealistic political vision. I will conclude by suggesting that we adopt an alternative approach that does not force us to either give up, nor to base future predictions on shaky ground.

Key words: Carbon Capture and Storage, climate change, technological utopias

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon