Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Å stange hodet i veggen: Mikroaggresjon i akademia

Randi.Gressgard@skok.uib.no

Førsteamanuensis ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning og migrasjonsforsker tilknyttet IMER Bergen, Universitetet i Bergen

Mikroaggresjon viser til hverdagslige ydmykelser som markerer et underordningsforhold. Det handler om ytringer eller handlinger som utpeker og knytter personer til stereotype oppfatninger om etnisitet, rase, kjønn, seksualitet eller andre etablerte sosiale skillelinjer, vel å merke uten at det handler om overlagte hersketeknikker.

Banging your head against the wall: Microaggression in academic institutional life

Microaggressions are brief and commonplace daily indignities that mark a social hierarchy, either in terms of verbal communication or non-verbal behavior. Microaggressions reaffirm ethnic, racial, gendered, sexual or other well-established stereotypes, however without being openly hostile. As distinct from purposeful discriminatory actions motivated by racism, misogyny, homophobia or class hatred, microaggressions are typically automatic or unconscious, and are often seen as trivial by those who never or hardly ever experience everyday insults themselves. Accordingly, the perpetrators are likely to accuse those who complain about inappropriate behavior for being overly sensitive and politically correct. Notwithstanding that microaggressions occur on a daily basis in academic institutions, the problem receives relatively little attention. On the basis of studies on microaggression and institutional racism in Western academic institutions, including examples from Norwegian universities, this article focuses on informal power relations among students and faculty members, as well as encounters between students and faculty. The aim of the article is to debate academic norms that contribute to marginalization of women and minority groups in academic institutional life.

Keywords: Microaggressions, stereotypes, academic norms, concepts of equality and discrimination, political correctness
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon