Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Norske utenrikspolitiske interesser - endringer i praksis, stillstand i debatt

Ulf.Sverdrup@nupi.no

Direktør, Norsk Utenrikspolitisk Institutt

HL@nupi.no

Seniorforsker, Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Den norske utenrikspolitiske debatten foregår med skylapper, den ene kalt «interesser», den andre kalt «idealer». Og til tross for begrepsmessig oppdatering de siste årene, er skylappene relativt gamle. Så lenge det ikke tukles for mye med bistanden eller de atlantiske båndene, eller legges for liten vekt på fred og menneskerettigheter, kan alle slutte opp om «stø kurs» og utenrikspolitisk konsensus. Debatten fanger imidlertid i svært liten grad opp at Norge nå er et land med store og stadig økende internasjonale engasjementer. Med nordmenn og norske investeringer spredd over hele kloden endres også Norges utenrikspolitikk. Norge er ikke lenger en tilskuer, men en deltaker i internasjonal politikk. Nye muligheter skapes, men også nye risikoer, og dette bør gjenspeiles i det norske ordskiftet.

Norwegian foreign policy interests - New practice but old debate

The Norwegian discussion on foreign policy seems to be stuck in an old pattern. In spite of some recent attempts at modernizing the debate, the traditional separation between, 'interests' and 'ideals' remains strong. There is still a broad consensus on the key aspects of Norwegian foreign policy, apart from the occasional stir related to development aid, transatlantic relations and peace and reconciliation. However, we argue that the foreign policy debate has largely been ignoring the recent transformation of Norway, due to the increased scale and scope of the internationalization of Norwegian society, government and businesses. The Norwegian government is now an active player on the international scene, and the Norwegian Government Pension fund has become a world leading investor. And as tourists, Norwegians are now spread all over the globe. These changes are likely to have significant implications for Norwegian foreign policy. It creates new possibilities, but it also poses new challenges and risks. The public discourse on foreign policy should mirror this transformation.

Keywords: Norwegian Foreign policy, diplomacy, interests, investments
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon