Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Bukken og pengesekken – Om folketrygdfondet og oljefondets tilblivelse

einar.lie@iakh.uio.no

Professor i økonomisk historie, Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.

I 1967 ble folketrygdfondet opprettet,; vel tjue år senere ble Oljefondet, i dag kalt Statens pensjonsfond utland, etablert. Fondene har til felles at de skulle sikre nasjonens velstand og sparing på lang sikt. Men ellers er det lite som likner. Artikkelen går inn i forarbeidene til de to fondene i politikk og administrasjon. Den viser hvordan flere av de reglene som oljefondet er omgitt av, ble laget for å unngå å gjenta de nedslående erfaringene som ble gjort med folketrygdfondet.

National savings and government funds

This article presents the background of the establishment of the Norwegian national insurance fund (Folketrygdfondet) in 1967 and the Petroleum Fund of Norway more than twenty years later. The two funds had similar objectives; to provide savings and resources available for future spending. Still, their structure and functioning differ radically. The former fund is mark by the context of the 1960s, with regulated credit and capital markets and a distinct post-war thinking around savings and investments. The latter is produced within the framework of liberalized markets for savings and capital. But the large differences between the funds are also a product of the ways the national insurance fund was managed and mismanaged. When constructing the petroleum fund, Government advisors did all they could to make this fund as different as possible from the previous one.

Keywords: Pension funds, state lending, oil incomes
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon