Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Dystopisk totalitarisme – Om Dag Solstads rolle og posisjon som offentleg intellektuell

oddgeir.osland@hioa.no

Senter for profesjonsstudier, Høgskolen i Oslo og Akershus

  • Side: 229-242
  • Publisert på Idunn: 2013-09-05
  • Publisert: 2013-09-05

Det er vanskeleg å tenke seg at ei markering av Knut Hamsun og hans forfattarskap ikkje skulle omfatte den offentlege rolla hans som essayist og politisk kommentator – og då særleg rolla hans som intellektuell apologet for Hitler, Quisling og Det tredje riket. Denne svikten i Hamsuns politiske, moralske og estetiske dømmekraft er eit velgrunna tema i alle markeringar og diskusjonar som ikkje er avgrensa til reint litterære analysar av Hamsuns verk.

Dystopian Totalitarianism

How are we to understand that the author Dag Solstad has gained such an undisputed role in the Norwegian public sphere, not only as a novelist but also a public intellectual? Solstad was, after all, for many years a significant propagandist for Maoism and he remains to this day ambiguous and vague, not only about his personal past, but about liberal principles in general.

I propose an answer to this question which builds on the identification of the distinct type of totalitarianism that Solstad presents: Dystopian, existentialistic, and characterised by a vague, abstract conceptualisation of the society and an analogous feeling of social detachment. It is self-centred; what is at stake is the individual’s identity, as opposed to a moral and political commitment to others. The absence of a public debate of these features may reflect a lack of distinctions between moral, political, social scientific and aesthetic judgments in a cultural field that is predominantly left-winged.

Keywords: totalitarianism, literary criticism, Dag Solstad, dystopianism
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon