Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kjønnsmangfold i Forsvaret: Mål eller middel?

lenebo@me.com

Førsteamanuensis og forskningsleder Krigsskolen

Hvorfor er det så få kvinner i militære stillinger i verdens mest likestilte land, og hva kan Forsvaret gjøre med problemet, spør politiske myndigheter. Sjeldnere stilles spørsmålet: Hvorfor er det et problem? Politikerne skylder på manglende vilje innad i Forsvaret til å ta problemet på alvor. Man kan mistenke Forsvaret for å være en kvinnefiendtlig mannsbastion som ikke ønsker sitt maskuline hegemoni truet. Men kan det være slik at den egentlige årsaken til manglende vilje er at man ikke ser problemet? Og hvis man ikke ser problemet, betyr det nødvendigvis at man er blind, eller kan det simpelthen bety at det ikke er et problem?

Gender Diversity in the Norwegian Armed Forces: End or Means?

This article discusses the political goals of increased diversity and more women in the Norwegian Armed Forces. It examines three suppositions in the discourse: that women, simply by being women, represent diversity in competence, values and skills; that diversity as such is conducive to operational effectiveness in the armed forces, and that diversity is a prerequisite for the legitimacy of the armed forces. The article argues that these presumptions are unwarranted. Given the core task of the armed forces – to solve the mission – operational effectiveness is imperative. Thus operational effectiveness should be the objective for any extraordinary measures taken to increase diversity in the armed forces. The legitimacy of the armed forces is not dependent on its being representative of society, but on its ability to perform its core tasks of behalf of society. The article concludes that in order to secure recruitment of competent personnel – men and women - the most important measures will be to differentiate between functions and sectors, rather than between sexes, in e.g. in terms of physical requirements, and to enlarge the pool of recruits by extending conscription to include both sexes.

Keywords: Armed forces, diversity, gender, operational effectiveness
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon