Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fra tynne beskrivelser til feite forklaringer: Om smitteperspektivet i norsk trygdedebatt

kjetil.lundberg@uni.no

PhD, forsker 2, Uni Rokkansenteret

Smitteforklaringer har fått økt innflytelse i den norske trygdeforskningen og trygdedebatten. Disse forklaringene er utledet fra «tynne beskrivelser», av data som ikke gir adgang til å forstå de sosiale mekanismene smitteperspektivet postulerer. Forklaringene spres i media og blir en «feit forklaring», der komplekse forhold pakkes inn i en enkel metafor med stor retorisk slagkraft, og gir klare antydninger til politiske løsningsforslag.

From thin descriptions to fat explanations: About the «contagion» perspective on social security benefits

Economic analysis of welfare benefits and social interaction has gained increased influence in Norwegian research and public debate. Related to international discourses on welfare dependence and welfare cultures, social security benefits are seen to be «contagious». This article reviews two Scandinavian studies anchored in this research tradition, and provides a context oriented critique, asking for broader contextualization and «thick descriptions» in order to gain a deeper understanding of the social processes underlying statistical patterns. Furthermore, the article provides a media analysis of the «contagion» explanation. Originating from popularized dissemination of research findings, it becomes adopted by other actors in the public debate, including politicians, who use the explanations in generalizing and moralistic ways – turning thin descriptions into a «fat explanation».

Keywords: Welfare research, Social policy debate, Stigmatization/moralistic explanations
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon