Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fånyttes kunnskapspolitikk: Fra Reform 94 til Kunnskapsløftet – Reformer og målkonflikter i norsk utdanningspolitikk

tore.lindbekk@svt.ntnu.no Professor em. ved institutt for sosiologi og statsvitenskap, NTNU

Store ambisjoner preget de norske regjeringenes utdannings- og forskningspolitikk i perioden omkring århundreskiftet. Man fikk ekspansjon. Men de mange målkonfliktene som var innebygget i tiltakene, blokkerte virkningene. Allmennskolens langvarige konflikt mellom kunnskapsstrev og «progressiv pedagogikk» var tilsynelatende løst da «grunnleggende kompetanse» ble overordnet mål. Men konflikten var ikke bilagt. Yrkesutdanningen ble arena for skiftende kompromisser mellom yrkesferdighet og allmennorientering. Planen om økt undervisningstrykk i høgre utdanning ble veltet til side av visjonen om vitenskapsnasjonen Norge.

The failure of the Norwegian Knowledge Programme

The governments decided during the 1990s to make Norway into a leading nation in knowledge and scientific research. For that purpose extensive reforms were executed in secondary and higher education. They related to organisational matters as well as curricula. Most notable was a consolidation of 98 colleges into 26 larger institutions and a restructuring of more than two hundred upper secondary vocational courses into 12 (three-year) programs. However, according to recent data from the Norwegian Office of Statistics, there was stagnation in the numbers attaining vocational certificates or academic grades. These trends were due to the conflicting goals that were embedded in the policies, between occasional and academic knowledge, and between research and the transmission of professional skills. But the number of doctorates and research reports increased, particularly in medicine and social science.

Keywords: Policies, graduate numbers, scientific publications
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon