Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Drømmen om en ny utenrikspolitikk

HL@nupi.no Seniorforsker, NUPI

Hva vil høyresiden med utenrikspolitikken? Gitt muligheten for «blå-blått» flertall i 2013, er det rimelig å spørre hvilken utenrikspolitikk som vil føres av en H–Frp-regjering. Frp har aldri vært i regjeringsposisjon, og Høyre har ikke vært utenrikspolitisk førende i noen regjering etter den kalde krigen, så kursvalget er ikke gitt. Unge intellektuelle på høyresiden ønsker seg bort fra konsensusen i norsk utenrikspolitikk, og argumenterer for en ny utenrikspolitikk basert på et liberalkonservativt grunnlag.

«Dreaming about a new foreign policy»

This article deals with the foreign policy views of the Norwegian political right (the so-called liberal-conservatives), asking whether these views indicate a possible radical reorientation of Norwegian foreign policy or whether we are simply seeing some re-arrangements in the margins. The discussion goes through three steps. First it is established that conservativism/realism and liberalism as foreign policy traditions are incompatible at a philosophical level, but that they might share strategies and tactics. This is followed by a discussion of the Norwegian foreign policy tradition, where it is argued that the general philosophy has been national-liberal, although with elements of realist strategy. In the final section, the views of the current generation of liberal-conservatives is contrasted with the theoretical and historical discussion. Three different positions can be found, one realist, one neoconservative and one which emphasizes realist strategies, but which is based on a liberal philosophy. In the conclusion it is argued that this latter position, which is the most prevalent, differs little from Norwegian foreign policy tradition and current policies. Despite the somewhat bombastic language applied, the main desired change is in personnel – the liberal conservatives want to run the national-liberal foreign policy themselves.

Keywords: Foreign policy, Norwegian politics, liberalism, conservativism
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon