Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Barn i politikkens sentrum – pronatalisme på norsk

a.l.ellingsater@sosgeo.uio.no

Professor i sosiologi, Universitetet i Oslo

En ny samfunnskontrakt mellom stat og familie må til for å snu synkende fruktbarhet i Europa, hevder flere demografer. Pronatalisme – statlig intervensjon for å øke barnefødsler – har av historiske årsaker svak legitimitet. Hvilke legitime begrunnelser for støtte til barnefødsler finnes i dag, og hvilke har vært fremmet i moderne norsk familiepolitikk?

Children at the center – pronatalism in Norwegian family policy

Over the past forty years, family policy reform has changed the relationship between state and family in Norway. To what extent, and eventually in which form, have family policy been legitimated by pronatalist rationales, i.e. the birth of more children? Central policy documents demonstrate that families with children have been a group of high priority, and that a consensus about children as public good has been consolidated. Increased support to families with children has not been legitimated by direct pronatalist aims, but with the welfare of families. Reforms have been part of a political struggle between the Left and the Right, however, over the limits of state responsibility. Furthermore, the legitimation in policy documents and in the public debate diverges. In the public debate, effects of family policy are referred to in direct pronatalist terms. Together with the strong emphasis of families and children in the public sphere, this has created a public culture where women are encouraged to have children.

Keywords: family policy, pronatalism, Norway
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon