Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Distriktspolitikk gjennom 50 år – Strategane og avviklinga

havard.teigen@hil.no

Professor ved Høgskolen i Lillehammer

I 1961 vart Distriktenes Utbyggingsfond (DU) etablert, eit resultat av innsatsen til dei store nasjonale strategane – som også var regionale strategar. Distrikts-politikken har vore under nedbygging etter at DU vart nedlagt i 1992: politikk-området er usynleggjort, løyvingane redusert og kompetansen bygd ned. Innovasjon Norge (IN) har nå overteke ansvaret for politikkområdet. Vi ventar på ny stortingsmelding både om IN og distriktspolitikken. Vil nedbygginga og usynleggjeringa halde fram?

Regional policy over 50 years: The strategists and the dissolution

In this article we examine the background and the process that led to The Regional Development Fund (RDF) in 1961 and we follow the Norwegian regional policy through the 50 ensuing years.From the beginning, the objectives of the RDF were both to strengthen the economic base of business and industry and to increase employment in regions with a low level of economic activity. Erik Brofoss was one of the most influential national strategists from the end of the Second World War right up to the 1970s. After rounds of tough negotiations he finally accepted the position as chairman of the board and he was a dominant figure in this position for a period of 16 years.

Regional policy became an important issue in Norway and other important national strategists followed Brofoss. In 1994 the principal institutions for the implementation of Norwegian industrial policy, including the RDF, were merged into the National Industrial and Regional Development Fund (SND) and the regional-policy field lost both its dominant actor and its strategists.

Keywords: The Regional Development Fund (RDF), national strategist, regional policy, industrial policy
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon