Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Culcom – kulturell kompleksitet

Professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO

Culcom var aldri ment å skulle være et senter for fremragende forskning. I stedet for spissing av innsatsen, slik tanken har vært bak etableringen av sentre for frem-ragende forskning, var Culcom det motsatte: Man skulle tenke bredt og favne vidt. Faktisk over fem fakultet. Ambisjonene var det altså ingenting å si på.

Culcom – cultural complexity

Culcom was never meant to be a Centre of Excellence (CoE). Whereas Centres of Excellence are sharpening and deepening their research efforts, Culcom was established as a wide-ranging and inclusive strategical research program at the University of Oslo for the period 2004–2010. The program was set up to comprise researchers within five faculties: the Faculty of Humanities, the Faculty of Social Sciences, the Faculty of Law, the Faculty of Theology and the Faculty of Educational Sciences. This was not a modest ambition, and I cannot evaluate all activities undertaken. Yet it is my impression that the program has successfully built a network of researchers working on topics related to cultural complexities, and also in disseminating their research to a wider audience. For this activity, Culcom received, well deserved, the University’s 2010 Award for Excellence in Research Dissemination. The program has also funded a large number of scholarships for master- and PhD.-students, which is a valuable human capital investment for the future. However, research efforts of such a broad program will need more time to grow organically to fulfill an ambition of multi-disciplinary, integrated research.

Keywords: Cultural complexity, network of researchers, research dissemination
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon