Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Ytringsfrihet og ytringsansvar

Postdoktorstipendiat SAI, Universitetet i Oslo

Professor, IFIKK, Universitetet i Oslo

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya har blant mye annet avstedkommet en debatt om ytringsfrihet og ytringsansvar. Her ser vi nærmere på problematiske sider ved utbredte forståelser av ytringsfriheten og dens grenser. Vi argumenterer for at det er utfordrende sider ved utviklingen av hatefulle ytringer på internett som vanskelig lar seg besvare med henvisninger til habermasianske forståelser av hvordan den offentlige sfære fungerer.

Freedom of expression and the responsibility of expression

The terror attacks in Oslo and at Utøya on 22/7 2011 have raised a public debate about freedom of expression and the responsibilities inherent to its exercise. In this article, we raise questions concerning widespread interpretations of freedom of expression in Norwegian society. The road to present notions of freedom of expression as a doxa in Norwegian society started with the Rushdie affair and its repercussions in Norway. We analyse the flaws of the report of the Norwegian Commission on Freedom of Expression (1999), as well as the flaws of the Sjølie verdict of the Norwegian Supreme Court (2002), which may both be seen as signposts on the road to an extension of freedom of expression in Norway. We argue that contemporary articulations of hate speech – particularly, but not exclusively, on the internet – pose challenges which classical and idealized Habermasian conceptualisations of how the public sphere functions are unable to provide satisfactory solutions to.

Keywords: Freedom of expression, responsibilities of expression, racist and discriminatory speech, islamophobia, Habermas
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon