Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Inspiratorer, interessenter, innvielsesmestre og investorer i Breiviks verden

Forsker ved PRIO

Norske forskere spekulerte i Dagserevyen den 22. juli 2011 om et islamistisk angrep, men det viste seg snart at den ansvarlige, Anders Behring Breivik, hadde blitt inspirert av et helt annet politisk miljø. Denne artikkelen ser nærmere på gjerningsmannens inspiratorer og på hvilke aktører som kan ha hatt interesse av å bruke ham. Her framheves ikke minst voldelige nettverk og finansielle bånd som Breiviks manifest og andre vitnesbyrd peker mot.

Inspiration, interests, initiation and investments in Breivik’s world

The terrorist attacks in Norway on 22 July 2011 were first described as an al-Qaeda operation. When Anders Behring Breivik was arrested and we were able to look at his video and read his manifesto, it became clear that he was inspired by Jewish-Christian anti-jihadist writers, the very individuals that had pointed to al-Qaeda in the first place. Some critics argued that Breivik had been used by Israeli forces with an interest in changing Norway’s policy towards Palestine, as if Breivik had copied the Israeli bombing of the British headquarters in Jerusalem in 1946, on the very anniversary of that attack. However, inspiration and interests are not enough. One also has to look at Breivik’s contacts that supposedly financed him and initiated him into his crusading «Knights Templar» order. Breivik himself points to Serbian crusaders, while others points to an East-European military mafia. The two converge, however, into one network that is surprisingly close to Saudi and Chechen intelligence and to the very Islamists that Breivik detests, as though Breivik’s Knights Templar were the mirror image of al-Qaeda.

Keywords: Terrorism, intelligence, Israel, anti-jihadists
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon