Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Da Hoa og negermann forsvant – Om revisjon av Egner og neger

Institutt for lingvistiske og nordiske studier, Universitetet i Oslo

Ordet neger og potensielt krenkende fremstillinger er i flere omganger renset ut av Egners visetekster – noe av Egner selv, og noe av andre aktører etter Egners død. I en ny utgave av Mark Twains klassiker The adventures of Huckleberry Finn er ordet «nigger» endret til «slave». Revisjon av denne typen vekker stadig debatt. For bør vi rense trykte tekster for støtende ord? Og er dette kritikkverdig sensur eller en nødvendig tilpasning?

When Hoa and «negermann» disappeared. Revision or censorship?

The word «negro» and other potentially offensive representations have several times been removed from Egner’s songs – by Egner himself and by others after Egner’s death. The word «nigger» is changed to «slave» in a new edition of Mark Twain's classic The Adventures of Huckleberry Finn. This kind of revision gives rise to debate: When is it right to clean printed texts? And is this practice reprehensible censorship or a necessary adaptation?

Thorbjørn Egner revised constantly. Thus many of his songs are printed in several versions. Which (book) edition we choose, thus controls which version we know. This article investigates and presents the edition history of four of the revised songs. All editions are examined and compared with focus on: What happens when Egner edits? Can we characterize the variants as significant or irrelevant? Finally, the article highlights various issues related to censorship of texts already printed and published: How do variations affect the reception? And what historical and ethical-political problems occur when cleaning or removing printed texts?

Keywords: Variants, revision/censorship, negro/nigger, edition history
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon