Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Er pressen en politisk aktør i familieinnvandringspolitikken?

  froy.gudbrandsen@isp.uib.no

Stipendiat ved Institutt for sammenliknende politikk, Universitetet i Bergen

I Danmark har flere aviser, i særdeleshet Jyllands-Posten og Ekstra Bladet, vært poliske aktører – aktive fremmere av bestemte standpunkt – i innvandringsdebatten. I tillegg til gjentatte ganger å ha uttrykt negative holdninger til innvandring og innvandrere i lederartikler, har de hatt et sterkt journalistisk fokus på innvandring. Det er liten tvil om at negative stereotyper har vært vanlig når innvandrere har blitt beskrevet også i norske og svenske medier. Selv om vi ikke har sett anti-innvandrings-kampanjer som i Danmark, kan det tenkes at pressen også her har bidratt til å fremme et restriktivt syn på innvandringspolitikk?

Is the press a political actor in family immigration policy?

This article studies Swedish and Norwegian press coverage of family immigration policy from 1995 to 2010, and looks into three questions: 1) To what extent does the press take initiative to put family immigration on the political agenda? 2) Which perspective on family immigration policy – liberal or restrictive – has been dominant? 3) Has the press coverage been decisive for policy making in the field of family immigration? A multinomial logistic regression analysis shows that there are statistically significant differences in the press coverage both between countries and between newspapers. Although family immigration has been the most important type of immigration to both countries in the period studied, the Swedish press has given limited attention to the issue. In Norway, the press has to a much larger extent given space to critical voices and individual stories of those affected by family immigration legislation. What is common for the press in both countries, however, is the dominance of a liberal perspective on immigration policy. In neither country there is evidence that the press generally has been an important actor in the policy making process in this field.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon