Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Å leve det er å drepe – Krigens sjel. Og krigerens

  • Side: 306-315
  • Publisert på Idunn: 2011-09-13
  • Publisert: 2011-09-13

Forsvaret er inne i en omorganisering med vidtrekkende konsekvenser. Resultatene avtegner seg ikke bare i form av funksjons-dyktige styrker, men også i en ny og annerledes krigerkultur. Allerede før verneplikten er avskaffet, merker vi savnet av den vernepliktige soldat, sivilsamfunnets agent i militærkorpset.

Living is killing

The Norwegian Armed Forces have gone through radical changes over the past years. According to the Norwegian constitution, there still is compulsory military service for all fit male citizens in Norway. It seems however only to be a question of time until the regime of conscription will be discontinued, which already is the fact in neighbouring countries like Sweden and Germany. Due to the international climate in the wake of 9.11., the Norwegian Armed Forces now focus on international operations on foreign grounds. This situation has laid bare a culture of professional soldiers – or ‘warriers’ – who partly oppose the civic values they are set to defend. The warrior culture is intertwined with the professionalisation of the Norwegian Armed Forces, and is the result of a defined political strategy. There are interesting parallels between the initiated warrior culture among the Norwegian soldiers and positions in the writings of the German right wing intellectual Ernst Jünger. Even before the institution of compulsory military service has been officially discontinued, we miss the main stream conscript as a defender of civic values among his comrades in arms.

Keywords: warrior culture, civic values, conscription, Ernst Jünger
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon