Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Hvordan skal vi forsvare humaniora? – Perspektiver fra USA

Professor, Literature Program, Duke University

  • Side: 273-283
  • Publisert på Idunn: 2011-09-13
  • Publisert: 2011-09-13

Norsk debatt om humaniora er forskjellig fra den amerikanske. I USA er begrepet knyttet til et dannelsesideal som ikke har tradisjoner i høyere utdanning i Norge. Hva kan vi lære av den amerikanske forståelsen av humaniora? Humanister bør forsvare universitetet, bygge allianser med kolleger i andre fag og vise konkret hvilken kunnskap og verdier humanistiske fag står for. Humanistisk forskning er personlig forskning. Programstyring er ikke alltid det beste.

How are we to defend the humanities? Perspectives from the U.S.

This paper focuses on the difference between Norwegian and American debates about the humanities. In the United States the concept of the humanities is closely connected to the ideal of a liberal arts education, an ideal that has no tradition in higher education in Norway. Given this difference, this paper asks what Norwegians nevertheless can learn from the American understanding of the humanities. Humanists must defend the idea of the university, build alliances with colleagues in other disciplines, and spread concrete knowledge about the kind of knowledge humanists provide. Drawing both on a philosophical understanding of what the humanities are, and on established American practice, the paper argues that grant-giving organizations in Norway should focus more on individual projects, and less on large, overarching research programs. The paper ends by suggesting that many Norwegians already agree that profit can't be the only principle that rules research. Norwegian society is enriched by the values and knowledge of the humanities.

Keywords: humanities, liberal arts, research funding
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon