Om tidsskriftet
Nytt Norsk Tidsskrift (NNT) er et flerfaglig tidsskrift om politikk, kultur og vitenskap og en arena for kritisk analyse på tvers av politiske saksområder og faglig spesialisering. Målet er å bidra med innsikt og argumentasjon i det offentlige ordskiftet.
Tidsskriftet er godkjent som vitenskapelig publiseringskanal på nivå I i NSD – Norsk senter for forskningsdatas register over vitenskapelige publiseringskanaler. NNT er et redaksjonsstyrt tidsskrift, det vil si at alle bidrag blir lest og vurdert av redaksjonens medlemmer. Ved behov benyttes eksterne fagkonsulenter
NNT er en såkalt blandet publiseringskanal og legger stor vekt på formidling både på tvers av fag og til et bredere publikum. Redaksjonen vektlegger at artiklene er godt faglig forankret, samtidig som de retter seg mot et bredere allmenndannet publikum. Tidsskriftet har både vitenskapelige (fagfellegodkjente) artikler og flere andre sjangere, og skribenter oppfordres til å sende inn bidrag under vignetter som Melding, Ideologi, Essay, Portrett, Samtale, Debatt, Kommentar og Bokanmeldelse.
Innlevering av manuskripter
Før du sender inn ditt manuskript til redaksjonen ber vi om at du leser forfatterveiledningen nøye, og sjekker at:
- Forfatteropplysningene er fullstendige
- Antall tegn med mellomrom ikke overskrider maksimumsgrensen
- Noter og referanser er i henhold til veiledningens standard
- Et kort abstrakt på engelsk er inkludert
Manuskripter sendes til redaksjonen per e-post for vurdering:
redaksjon@nyttnorsk.no
Ved antakelse for publisering vil redaksjonen be forfatter om å sette seg inn i og akseptere rettighetspraksis for tidsskriftet. Dette kan også leses her:
https://www.idunn.no/nnt#rights. Bidrag som sendes til redaksjonen uoppfordret og antas for publisering, honoreres ikke.
På grunn av stort omfang av innkomne artikler til redaksjonen, forbeholder redaksjonen seg retten til å refusere mottatte artikler og/eller annet stoff uten begrunnelse utover at bidraget ikke passer inn i NNTs utgivelsesprofil.
Krav til manuskripter
Artikler bør ikke overstige 30 000 tegn m/mellomrom. Formuler en kort og poengtert ingress på ca. 500 tegn m/mellomrom. Bruk gjerne mellomtitler i lengre artikler for å lette lesningen. Velg poengterte, innholdsrelaterte mellomtitler (ikke «innledning» og «avslutning»). Begrens omfanget av noter til et minimum. Vær bevisst på tekstbinding, eksempelvis kan det være nyttig å sjekke at det til enhver tid går klart fram hva ord som «det», «den» og «dette» henviser til. Når det gjelder rettskrivning følger vi ikke én standard, men vektlegger konsistens og konsekvens innad i teksten.
Innholdet må ikke ha vært publisert tidligere, og ikke være til vurdering andre steder.
Vitenskapelige artikler skal være basert på original empirisk og/eller teoretisk analyse av høy faglig kvalitet. Dette sikres gjennom fagfellevurdering. Man må regne med noe ventetid før publisering.
Artikkelmanuskript skal inneholde:
- Manustittel
- Forfatters navn, stilling og institusjonstilknytning, e-postadresse. Frie skribenter kan oppgi interesseområde.
- Sammendrag på både norsk og engelsk, begge inntil 500 tegn med mellomrom, og 3-4 engelske nøkkelord. Engelsk sammendrag og nøkkelord publiseres kun på Idunn.no.
- En kort og poengtert ingress på ca. 500 tegn m/mellomrom
- Selve manusteksten, maks 30 000 tegn m/mellomrom, inkludert figurer og tabeller, noter/referanser.
- Evt. tabeller, figurer, levert som egne filer og ønsket plassering avmerket i manusteksten.
- Evt. nummererte noter (begrenses til et minimum), organisert som sluttnoter. Notene skal først og fremst inneholde tekniske opplysninger om kilder og lignende. Saksforhold som har betydning for framstillingen bør heller inngå i teksten.
- Litteraturreferanser, alfabetisk ordnet. (Bruk overskriften «Referanser»)
- Opplysninger om artikkelforfatter(e) har interessekonflikter i spørsmålene som artikkelen tar for seg, og hvis artikkelen baserer seg på et eksternt finansiert prosjekt.
Forfatter får tilbakemelding på e-post fra redaksjonen etter at manuskriptet har vært til vurdering.
Dersom manuskriptet godkjennes for publisering vil forfatter motta en 1. korrektur som en pdf-fil på e-post før publisering. Her skal det kun rettes opp korrekturfeil og ikke foretas noen endringer i teksten.
Andre, ikke-meritterende, formater publiseres under vignettene Essay, Kommentar, Bøker, Debatt, o.a.
Maks lengde for essay, bokessay og kommentar er 25 000 tegn m/mellomrom. Debattinnlegg og bokanmeldelser bør være noe kortere.
Sitat i teksten
Sitater over en lengde på tre linjer skilles ut i eget avsnitt. Kortere sitater integreres i løpende tekst med anførselstegn, (ikke kursiv). Alle sitater må ha en referanse som plasseres i parentes umiddelbart etter sitatet, men før punktum eller komma.
Illustrasjoner/grafer/diagram
Dersom manuskriptet inneholder figurer eller liknende, skal disse sendes inn som separate, redigerbare filer. I teksten markeres ditt forslag til plassering av illustrasjonen med hakeparenteser på en egen linje, helst mellom to avsnitt, f.eks. [Ill. 1].
Selve illustrasjonen, figuren e.l. skal altså ikke ligge i tekstfilen ved innsending. Unntaket er tabeller som er laget i Word. Disse skal legges inn på ønsket sted i manuskriptet. Merk: Ordmellomrom skal bare brukes for å skille mellom ord. Bruk TAB for å markere separate kolonner i tabeller og lignende.
Alle figurer og tabeller som benyttes i manuskriptet må være tillatt å publisere på nett. Dersom det ikke er forfatteren selv som har laget figuren, skal navnet på tegner eller fotograf oppgis i figurteksten. Forfatteren innhenter selv tillatelse til bruk av tidligere publiserte illustrasjoner.
Referansesystem
NNT bruker en variant av Harvard-stilen med både referanser i teksten og en referanseliste. Referanser i teksten angis i parentes med etternavn, årstall og eventuelt sidetall – for eksempel Nussbaum (2015: 68) eller (Nussbaum 2015: 68). For verk med opptil tre forfattere skrives etternavn på alle – for eksempel (Erdal, Knutsen og Midtbøen 2019). For flere enn tre forfattere skrives etternavn på første forfatter og «mfl.» (Erdal mfl. 2019). I referanselisten oppføres navn på alle forfattere (men likevel maksimalt ti forfattere). Vær omhyggelig med at referanser i tekst og referanselisten korresponderer. I referanselisten oppgis forfatter, utgivelsesår, tittel, utgivelsessted og forlag. Vær konsekvent mht. tegnsetting, kursivering osv. Bruk norske forkortelser (red., mfl., ff., ss. osv.). Der det er mulig, skal referansene inneholde DOI (digital object identifier) som en klikkbar hyperkobling som plasseres helt til slutt i referansen.
I referanselisten føres referansene opp slik:
Bok:
Slagstad, R. (2011).
Rettens ironi. Oslo: Pax.
Claes, D.H., K. Heidar og C. Holst (red.) (2014).
Politikk i grenseland – Festskrift til Øyvind Østerud. Oslo: Universitetsforlaget.
Kapittel i redigert bok:
Bø, B.P. (2013). «Fengsling av utlendinger: Den nye utlendingsloven og rettssikkerhetsprinsipper». I N. Johansen, T. Ugelvik og K.F. Aas (red.),
Krimmigrasjon? Den nye kontrollen av de fremmede, s. 135–155. Oslo: Universitetsforlaget.
Tidsskriftartikkel:
Nussbaum, M.C. (2015). «Political Liberalism and Global Justice».
Journal of Global Ethics, 11(1): 68–79.
https://doi.org/10.1080/17449626.2015.1015081
Avisartikkel:
Eilertsen, T. (2019, 7. oktober). «Det går trått med Erna Solbergs store prosjekt».
Aftenposten. https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/3J7BEP/Det-gar-tratt-med-Erna-Solbergs-store-prosjekt--Trine-Eilertsen
Stortingsmelding:
Meld. St. 17 (2018–2019).
Mangfald og armlengds avstand: Mediepolitikk for ei ny tid. Oslo: Kulturdepartementet.
NOU:
NOU 2003: 22.
Forvaltning for fremtiden – forslag til etiske retningslinjer for Statens petroleumsfond.
Lover:
Helsepersonelloven.
Lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v.
DOI-referanser
Referansene skal alltid inkludere DOI (digital object identifier) for kilder som har dette. DOI skal være en klikkbar URL og plasseres til sist i referansen. Hvis du er usikker på hva DOI-koden til en referanse er, eller om en DOI-kode finnes, kan du gjøre et raskt søk etter tittel, forfatternavn osv. på
http://search.crossref.org/.
PUBLISERINGSETIKK
Redaksjonen er opptatt av at det som publiseres i tidsskriftene, er av høy faglig kvalitet og følger internasjonale etiske standarder for vitenskapelig publisering. Tidsskriftet følger retningslinjene til
Committee of Publication Ethics (COPE).
Etter publisering
Forfattere som sender inn bidrag til tidsskriftet aksepterer å publisere sine artikler i samsvar med norsk opphavsrett, med grønn åpen tilgang (tillatelse til å arkivere postprintversjon av antatt artikkel i åpne institusjonelle arkiv) og under tidsskriftets gjeldende rettighetspraksis. Les mer her:
https://www.idunn.no/nnt#rights
Forfattere som har bidrag publisert får fritt tilsendt ett eksemplar av den aktuelle trykte utgave, samt pdf av sin artikkel i publisert versjon. Merk at publisert versjon kun kan anvendes til privat bruk, for eksempel legges ved søknader, men ikke publiseres på egen nettside eller videreformidles eller gjøres tilgjengelig på annet vis eller for andre formål.