Kan jeg fortelle at jeg i de siste ukene har jeg tenkt mer enn gjennomsnittlig mye på nakne menn? Det vil si mer enn jeg vanligvis gjør. Hvor mye andre tenker på nakne menn, vet jeg jo ikke. En av de tingene jeg har tenkt om det, er om jeg kan skrive om nakne menn i denne spalten uten at det går ut over mitt gode navn og forskerrykte.

Siden et av mitt forskningsfelt er representasjoner av kjønn i film, ble jeg en gang spurt av VG om mitt syn på framstillingen av nakne menn i amerikansk film; jeg svarte som sant er, at Hollywood har hatt et latterlig puristisk forhold til den nakne mannskroppen. Artikkelen tematiserte hvordan den nye amerikanske komedien (særlig representert ved regissør og produsent Judd Apatow) overskred dette tabuet. Sammen med bilder av menn som hadde vært naken på film og et bilde av undertegnede, inneholdt artikkelen også sitatet: «Jeg sier ikke at jeg ønsker meg flere pikker på film. Men en mer naturlig fremstilling av den mannlige kroppen vil være av det gode» (Werenskiold 2008). Artikkelen manglet egentlig bare overskriften: «Kvinnelig filmforsker ønsker flere nakne menn i film.» Jeg må innrømme det; det var halvt pinlig og halvt latterlig. Og jeg skrev «a note to self» om å ikke gjøre telefonintervju i transit på en flyplass, og å insistere på sitatsjekk, eller kanskje helst ikke uttale meg om nakne menn igjen. Det får være grenser for hva jeg kan ha av forskningsinteresser eller hvordan dette kan formidles.

Det siste året har jeg imidlertid forsket på framstilling av menn i film, blant annet gjennom et prosjekt hvor jeg ser på hva som skjedde med framstillingen av menn, kropp, sex og porno i Arild Frølichs adaptasjon av Lars Ramslies Fatso. Et av mine poeng i den artikkelen er hvor tabubelagt den nakne mannen er, og hvor mye vanskeligere han derfor er å framstille på film enn i litteratur. Og at det finnes en forskjell mellom hva man kan skrive i bok, og hva man kan vise på film (Gjelsvik 2013).

Forskjellen mellom hvordan kvinner og menn representeres på film, og i mediene generelt, er imidlertid enda større enn forskjellen mellom mediene. Særlig er forskjellen stor mellom nakne kvinner og nakne menn. Når det kommer til nakenhet i mediene, er kjønnsforskjellene fremdeles påtagelige. Kanskje den største forskjellen er når og hvor vi legger merke til nakenhet. Eller rettere sagt hva vi ikke legger merke til.

En av vinterens store samtaler, i alle fall på nett og i magasiner, var Steve McQueens gode film Shame. Mange snakket om at filmen, og den mannlige hovedrolleinnehaveren Michael Fassbender, ble forbigått ved Oscar-nominasjonene (hvilket ville vært sant dersom Akademiet hadde nominert de beste filmene i året som gikk, men det gjør de jo ikke; de nominerer de filmene flest av de godt voksne mannlige medlemmene liker best, som er noe annet).

Men mange, riktig mange, snakket om at Michael Fassbender, som spiller en sexavhengig mann, er naken i filmen. Eller som det gjerne heter, skuespilleren vises i «a full frontal». Leserne kan selv få gleden av å google «Michael Fassbender full frontal» og telle treff, men blant de mer seriøse treffene er filmmagasinene Hollywood Reporter og Vulture.com, som tar opp temaet fra ulike sider. Så kan man spørre hva er alt dette oppstyret er om: Ja, mannen er naken, hva så? Noe av oppstyret skyldes selvsagt at Fassbender er et sexsymbol og et av filmverdenens heteste navn for tiden, og at Shame er en sterk og på flere måter overskridende film. Min påstand er imidlertid at oppstyret først og fremst skyldes at det nettopp er en naken mann.

Det siste året har jeg sett en uendelig rekke nakne kvinner i mediene, uten at det har generert så mye oppstyr. La oss ta tv som eksempel. I den samme perioden som Shame har vært aktuell på norsk kino, har fjernsynsseriene Boardwalk Empire og Game of Thrones fra HBO vært aktuelle på norsk fjernsyn. I disse seriene er det nakne kvinner i nesten alle episodene. I forhold til hvor omfattende, og i mine øyne påfallende dette er, har oppmerksomheten vært liten i norske omtaler av seriene.1 Riktignok blir det i omtaler av HBO ofte påpekt at kanalen går langt lenger i framstillingen av sex og vold og språkbruk enn det som er vanlig i amerikansk fjernsyn. I liten grad framheves eller diskuteres bruken av nakne kvinner i seriene her hjemme (i mer puristiske amerikanske fora går selvsagt diskusjonen).2

I Game of Thrones er sex en integrert del av fortellingen og kampen om tronen, slik den også er i George R.R Martins bøker, som serien er basert på. I Boardwalk Empire har de avkledde kvinnene derimot så liten narrativ funksjon at en av skribentene i Vulture har laget en illustrert gjennomgang av hvor kreative manusforfatterne har måttet være for å kunne få skrevet nakne kvinner inn i scener som foregår i butikker og på likhus (Watkins 2012). For min del ble jeg så lei av å få en pupp i trynet hele tiden at jeg gikk lei hele serien i første sesong. Begge seriene har lagt vesentlige deler av handlingen til bordeller (!), noe som «naturlig» gir anledning til at kvinner går nakne rundt, og man har skrevet inn eksplisitte scener som handler om at kvinner må lære hverandre om sex (se også McNamara 2011). Jeg må innrømme at jeg synes det er halvt pinlig og halvt latterlig. Lesere av roman-serien påpeker dessuten hvordan prostitusjon der framstilles som et problem, ikke bare som «eye-candy». Selv om Game of Thrones har flere interessante og sterke kvinneroller, blir denne bruken av den nakne kvinnekroppen noen ganger støy for meg, mens Boardwalk Empire blir direkte irriterende med sine menn i dress og kvinner i bare puppene.

Men kan jeg si dette? For når det kommer til stykket, er det vel verre at jeg sier at jeg blir irritert over hvordan nakne kvinner anvendes i mediene, enn at jeg interessert i filmer med nakne menn. Veien er kort til en overskrift, eller i alle fall en twittermelding, av typen «Kvinnelig filmforsker ønsker færre pupper på fjernsynet». Dersom jeg provoseres av nakenhet, er jeg enten prippen eller feminist, begge deler noe man ikke bør være i 2012. Kvinnene som i vinter kritiserte Tone Damlie Aaberges billigsalg av en video, fikk umiddelbart den i trynet. Som Marta Breen så fint har oppsummert, blir en feministisk kritikk mot bruk av kvinnekroppen veldig raskt betegnet som misunnelse og jantelov (Breen 2012). Feminisme anno 2012 har blitt å «heie på andre jenter», som Cosmopolitan-redaktør Ingeborg Heldal sa i debatten, eller «å gjøre som man vil». For å sitere Heldal litt mer fullstendig : «Der jeg kommer fra betyr feminisme å heie på andre jenter, uansett hvilke valg de måtte ta.» (…) «Nei til feminisme som er preget av misunnelse, jantelov, sarkasme og selvhøytidelighet» (Breen 2012). Så dersom jeg sier at jeg er lei av pupper i mediene, er veien kort til at noen kontrer med at det må være fordi de kvinnelige artistene og skuespillerne som kler av seg, har finere pupper enn meg.

Innenfor den rådende diskursen kan derimot VG på 8. mars (andre steder kjent som kvinnedagen) ha en forside med Dorthe Skappel: «DERFOR har jeg silikonpupper», og Dagbladet ha x antall puppebilder på forsiden av nettutgaven hver eneste dag 3. Vi tar for gitt at ting skal selges ved hjelp av nakne kvinnekropper, enten det er musikk, aviser, fjernsyn eller kalenderen til inntekt for håndballaget. Men må det være sånn, og hva er konsekvensene?

Et illustrerende eksempel kan være en av de viktigste kvinnelige heltinnene i dagens populærkultur, nemlig Lisbeth Salander. Man kan si mye om Stig Larssons Menn som hater kvinner og den svenske og den amerikanske filmadaptasjonen av krimsuksessen. Og ikke minst har mange snakket om hvilket av disse tre kvinneportrettene som er det beste eller det mest troverdige. Men den første amerikanske plakaten til David Finchers The Girl With the Dragoon Tatoo, opplevdes i alle fall ikke som troverdig gitt Salanders karakter og historie. Plakaten framstiller en påkledd Daniel Craig (Mikael Blomkvist) med armen rundt en nesten naken Rooney Mara (Lisbeth Salander). Underlivet ligger i skyggen, og de nakne hoftene lurer en først til å tro at hun er helt naken, mens de nakne brystene hennes er plakatens blikkfang. Selv Salander må altså seksualiseres for å selge. Som Silverstein i spalten «Women and Hollywood» i Indiewire skriver:

Lisbeth is not supposed to be hot. That's one of the reasons why we love her so much. She doesn't play by the rules and now we have a poster that puts her right back into the girl box (Silverstein 2011).

 

Et av de vanligste argumentene mot nakenhet-kritikk er at det er den enkelte kvinnens valg om hun vil ta av seg klærne i musikkvideoen eller på et reklamebilde. Men er det det? Når stadig flere idrettstjerner kaster klærne i media, blir det mer og mer opplagt at for en vellykket kvinne er det ikke nok å løpe fort eller være flinkest å synge. Når en stor sangerinne som Adele (sist års store Grammy-vinner), må stashes opp og likevel blir stemplet som «the new boring», ja, da er den boksen som kvinner kan være i og samtidig være bra nok, altfor begrenset.

Vi lever i en seksualisert mediekultur, på godt og vondt, men forskjellene betyr noe. De nakne kvinnene ser vi ikke lenger fordi de er så vanlige. En naken mann, derimot. Så hva er da konklusjonen? «Kvinnelig filmforsker vil ha færre pupper og flere pikker i mediene.»

Litteratur

Borkhus, Torfinn (2011): «Boardwalk Empire So1» http://p3.no/filmpolitiet/2011/06/boardwalk-empire-s01/

Breen, Marta (2012): «Handler feminisme om å heie på jenter?» http://martabreen.wordpress.com/2012/02/02/handler-feminisme-om-a-heie-pa-jenter/

Buchanan, Kyle (2011): «How Gratuitous Is Michael Fassbender’s Nudity in Shame?», 12.2.2011, http://www.vulture.com/2011/12/how-gratuitous-is-michael-fassbenders-nudity-in-shame.html

Gjelsvik, Anne (2013): «Downplaying Taboos in Contemporary Cinema», kommer i Sarah Paulson og Anders Skare Malvik (red) Across Media.

Hollywood Reporter (2012): «Michael Fassbender on Shooting Nude, Being Poor, Whom His Oscar Date Would Be», 18.2.2012. http://www.hollywoodreporter.com/news/michael-fassbender-shirtless-full-frontal-nudity-shame-x-men-george-clooney-282871

McNamara, Mary (2011): «HBO, you’re busted», 1.7.2011, http://articles.latimes.com/2011/jul/03/entertainment/la-ca-hbo-breasts-20110703

Solfjell, Eivind (2012) «Kvinnesyn på Dagbladets forsider – og hvem er billedredaktøren?» http://sporetterspor.blogspot.com/2012/02/kvinnesyn-pa-dagbladets-forsider.html

Silverstein, Melissa (2011): «The pornofication of Lisbeth Salander», 8.6.2011 http://blogs.indiewire.com/womenandhollywood/the_pornification_of_lisbeth_salander

Watkins, Gwynne (2010): «Boardwalk Empire’s Twelve Most Gratuitous Nude Scenes (and Their Likely Rationalizations)», 10.2.2012, http://www.vulture.com/2010/12/boardwalk_empire_nudes.html

Werenskiold, Julie «Penis-trend i Hollywood. Nå skal også nakne menn vises på film», VG 12.06.2008.