De dybe fjorde langs den Norske vestkyst er et fantastisk syn, der troligt tager pusten fra enhver. Samtidig er fjordene så stejle, at man bliver svimmel bare ved tanken om at bestige de bratte sider. Den bratte opstigning ender dog med en spektakulær udsigt ud over fjordene, og også med et helt anderledes landskab. Et vidtstrakt plateau landskab hvor man kan gå i timevis. I denne artikel fokuserer vi på en ny hypotese for dannelsen af de norske fjelde og det karakteristiske norske landskab med dybe fjorde og høje plateauer. Essensen i denne nye hypotese er, at fjeldene i Norge er flere hundrede millioner år gamle, mens landskabet der er udformet i fjeldene er dannet indenfor de seneste få millioner år hvor iskapper er kommet og gået i det Skandinaviske landskab. Et ungt landskab i et gammelt fjeld. Indholdet af den nye hypotese står derved i stærk kontrast til den klassiske forståelse af det norske landskab, der modsat er en fortælling om et gammelt landskab i et ungt fjeld.