Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Leder
(side 48)
av Arne Skorping
Artikler
(side 49-65)
av Øyvind Grøn
Sammendrag

Alexander Friedmann, Carl Wilhelm Wirtz, Georges H. Lemaître, Vesto Slipher, Knut E. Lundmark og Edwin Hubble bidro alle til oppdagelsen av Universets ekspansjon. Skulle to personer fremheves måtte det bli Lemaître og Hubble, og skulle bare én nevnes ville jeg velge Lemaître.

(side 66-75)
av Henning Knutsen
Sammendrag

For omtrent 1600 år siden bekymret kirkefader Augustin (354–430) seg. «Hva er så tiden?» spurte han. «Hvis ingen spør meg, vet jeg hva den er. Hvis jeg ønsker å forklare den til han som spør, vet jeg det ikke.» Men å benekte tidens eksistens betyr å benekte selve den menneskelige erfaring. For tiden er en viktig del av tilværelsen. Vanligvis tar vi tiden for gitt. Den representerer noe selvfølgelig og enkelt. Ved nærmere ettertanke er tidsbegrepet både underfundig og vanskelig.

(side 76-80)
av Nina Jonsson & Bror Jonsson
Sammendrag

Selv om fossilrekkene etter tidlige landdyr har blitt kraftig utvidet i seinere år, er det ingen som med sikkerhet kan si hvordan dyrenes overgang fra vann til land var. Kanskje kan studier av amfibielignende kutlingfisker hjelpe oss å forstå økologien og atferden til de første firlemmede virveldyrene? Slamkryperne er en slik gruppe som kan være til hjelp som modell for hvordan overgangen fra vann til land kan ha vært.

(side 81-83)
av Oddmund Søvik
Sammendrag

Dette handlar ikkje om det islandske pengekrakket. Det er soga om islendingane sitt arvestoff som handelsvare. Liksom i finansverda var satsinga stor, og fallet stygt. Kva var det som hende? Dette får vi vite mykje om i boka Genes, Cells and Brains, med undertittelen The Promethean Promises of The New Biology (Verso, London 2012), skriven av det britiske ekteparet Hilary og Steven Rose, ho sosiolog, han nevrobiolog.

Naturen for 100 år siden
Bokanmeldelser
(side 86-87)
av Harald Kryvi
Sammendrag

Den aktive pensjonist og naturforkjemperen Bredo Berntsen har skrevet nok en viktig bok; ‘Død som en dodo’. Den omhandler forskjellige skjebner til et utvalg dyrearter som har vært utsatt for menneskets egoisme, grådighet og mangel på naturforståelse. Slikt blir selvsagt til dels svært trist lesning, men Berntsen har også inkludert noen solskinnshistorier om arter som faktisk ble reddet fra utryddelse – stort sett alle helt i siste liten.

(side 88-90)
av John-Arvid Grytnes
Sammendrag

Som botanikkstudent i Bergen mens Knut Fægri fortsatt gikk rundt i gangene på instituttet er det stor stas å holde det siste bindet av «Distribution maps of Norwegian vascular plants» i hånden. Historien til denne serien er lang og broket, og det fjerde (og siste) bindet begynner med å skissere denne historien.

(side 91-93)
Sammendrag

I 1996 blev Hiim og Hippes «Læring gennem oplevelse, forståelse og handling – en studiebog i didaktik» på norsk og første gang på dansk i 1997, og bogen er senere blevet trykt i flere oplag og udgaver. Der er altså tale om meget anvendt bog i læreruddannelsen, og den er generelt positivt omtalt. Den sidste reviderede udgave kom i 2010, og det er denne udgave, der danner grundlag for det følgende.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon