Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}
Leder
(side 3)
av Arne Skorping
Artikler
(side 3-16)
av Jostein Mamen
Sammendrag

Her til lands ble 2013 det 23. varmeste året i en serie som går tilbake til 1900. Avviket fra normalen, som er gjennomsnittet for perioden 1961–1990, var 1 grad. På verdensbasis ble året det 4. varmeste siden målinger med pålitelige instrumenter startet på midten av 1800–tallet, og endte 0,62 °C over normalen.

(side 17-24)
av Knut Hofstad
Sammendrag

Konflikten mellom tro og vitenskap er et stadig tilbakevendende tema. På bakgrunn av ny innsikt innen vitenskapen fremmes nye argumenter i diskusjonen, og det letes stadig etter kunnskap som kan bekrefte eller avkrefte om det finnes en skapende Gud. I de senere årene er det i særlig grad innenfor kvantefysikk og kosmologi at ny innsikt har aktualisert denne problematikken på ny. Det ser ikke ut til at man noen gang vil finne et endelig svar på disse grunnleggende spørsmålene i tilværelsen. Konflikten mellom tro og viten kan imidlertid være oppkonstruert og unødvendig.

(side 26-30)
av Christian Hysing-Dahl
Sammendrag

Den største selarten i våre farvann er hvalrossen Odobenus rosmarus. Hannen kan bli opptil 4,5 m og veie over 1000 kg. De fleste kjenner hvalrossen til tross for at de aldri har vært i nærheten av en slik koloss. Det er vel på grunn av to svære støttenner som rager ut av munnen og hos hannene kan bli opptil 1 m lange og veie 5 kg.

(side 31-36)
av Bror Jonsson & Nina Jonsson
Sammendrag

Som ungfisk vandrer sjøørreten ut i saltvann for å spise, men vender tilbake til ferskvann for å gyte. De fleste vandrer tilbake til den elva der de selv ble født, men noen kan vandre opp i andre elver for å gyte. Sjøørretens vandringer i saltvann har imidlertid vært lite undersøkt. På bakgrunn av fiskemerking har vi undersøkt dette og estimerte hvor stor del av bestanden som feilvandrer opp i andre elver enn hjemelva, for å gyte. Vi har undersøkt dette hos vill og oppforet ørret fra samme stamme.

(side 37-42)
av Henning Knutsen
Sammendrag

Det er nå 800 år siden den allsidige Roger Bacon (1214–1294, begge årstall er usikre) ble født. Naturvitenskapen har grunn til å feire og minnes, for i sitt virke og innstilling var han langt forut for sin tid. Hva var så den historiske bakgrunnen for Bacons liv og levnet?

Naturen for 100 år siden
Bokanmeldelse
(side 45-46)
av Göran Högstedt
Sammendrag

Föreliggande skrift på danska tar upp kråkfågelfamiljens systematik, ekologi och relationer till människan. Den är välskriven och gott disponerad med utmärkta foton, teckningar och kartor (se dock nedan).

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon