Redaksjonen ønsker at artikler og annet stoff er skrevet på et lett og forståelig språk og vi ber forfatteren om å unngå unødvendig bruk av spesielle faguttrykk. Så lang det er mulig bør forfatteren unngå bruk av matematiske formler osv. En mindre eksakt verbal form er oftest å foretrekke, i det minste som et supplement til formlene.
Artikler kan ikke være publisert i et annet tidsskrift eller være sendt inn til vurdering i et annet tidsskrift. Alt stoff blir vurdert redaksjonelt, og redaksjonen forbeholder seg retten til å foreta mindre endringer.
Artikler bør i hovedsak skrives på norsk, men redaktøren vurderer også manus skrevet på dansk og svensk.
For mer informasjon om
Naturen, se tidsskriftets hjemmeside på
www.idunn.no/natur. Her kan abonnenter lese tidsskriftet i fulltekst.
INNSENDING AV MANUSKRIPTER
Manuskripter sendes til redaksjonens e-postadresse
naturen@uib.no.
Ved innsendelse av manuskripter må forfatter legge ved:
- Bilder og illustrasjoner som ønskes til teksten. Det er viktig at bildene og illustrasjonene har god kvalitet og at forfatter selv har innhentet rettigheter til bruk. Ta kontakt med redaksjonen hvis dette ikke lar seg gjøre. OBS! Bilder og illustrasjoner må sendes inn som egne filer, og plassering i teksten må være markert tydelig.
- Forfatterinformasjon
- Postadresse for utsendelse av forfattereksemplar (hver forfatter mottar ett papireksemplar av tidsskriftet når heftet er ferdig trykket).
- Sammendrag
- Artikkel i rekkefølgen: tittel, forfatterinformasjon, sammendrag, selve artikkeltekst, ev. sluttnoter, referanseliste.
FORMAT
Manus må leveres elektronisk i Word-format (Times New Roman 12 og enkel linjeavstand).
LENGDE PÅ ARTIKKELEN
Artikler bør ikke overstige mer enn 8 A4-sider ren tekst, men kan gjerne være kortere. Undertitler skal brukes for å markere større avsnitt i teksten.
Småstykker eller kommentarer bør ikke være over 500 ord. Redaksjonen er svært takknemlig over å motta småstykker om likt og ulikt av aktuelt stoff i naturvitenskap.
Bokomtaler bør ikke være på over 1000 ord.
ARTIKKELTITTEL
Tittelen må være kort og presis. Det samme gjelder også undertitler. Av hensyn til layout og digital publisering, er det ikke anledning å bruke stjernenote eller fotnote i artikkeltittel eller undertittel.
FORFATTERINFORMASJON
Forfatteren må informere om nåværende stilling, arbeidsgiver, arbeidsområde, utdannelse, praksis, ev. relevante verv, faglige interesser, og gjerne også fødselsår. Biografiske opplysninger brukes til forfatterpresentasjon på artikkelens førsteside.
SAMMENDRAG
Sammendrag plasseres rett under forfatterinformasjonen i manuskriptet. Bruk overskriften sammendrag for å skille sammendrag fra resten av teksten.
MANUSTEKSTEN
Manus må leveres med tydelige overskriftsnivåer. Unngå understreking (også i overskrifter) og hyperlenker. Bruk kursiv og ikke fet skrift ved fremheving av viktig innhold. Ved henvisning til figurer, formler, tabeller, bilder eller illustrasjoner i teksten, må forfatteren tydelig vise til disse ved å skrive f.eks. «se figur 1», «se tabell 1»,«se illustrasjon 1».
ILLUSTRASJONER OG BILDER
Gode illustrasjoner og bilder er en viktig del av populariseringsarbeidet. Illustrasjoner og bilder bør være i god kvalitet (f.eks. minimum 300 dpi).
Tidsskriftets redaksjons kan være behjelpelig med rentegning av figurene, finne frem bilder og illustrasjoner med god nok kvalitet.
Bilder kan blant annet hentes fra disse nettsidene:
NB: sjekk at lisensen godtar republisering, og husk å referere til lisens og ev. fotograf/illustratør og URL/internettadresse.
Redaksjonen er stadig på jakt etter gode forsideillustrasjoner. De må være gode illustrasjoner, som ikke bare er dekorative, men som helst også forteller en historie i tilknytning til en artikkel eller et småstykke i heftet. Det er altså ikke bare naturmotiv som er av interesse. Disse kan leveres digitalt eller som originalfoto/-tegning.
VIKTIG INFORMASJON OM OPPHAVSRETT
Forfattere som ønsker å bruke bilder, illustrasjoner, figurer, tabeller eller tekstpassasjer som allerede er publisert et annet sted, er pliktet til å innhente rettigheter for gjenbruk av rettighetshaveren. Det gjelder både gjenbruk på papir
og digital bruk på idunn.no. Navn på opphavspersonen må oppgis. Forfatteren må selv sørge for at nødvendige rettigheter til å gjengi disse elementene er avklart med dem som har opphavsrett, før disse sendes inn til redaksjonene. Ta kontakt med redaksjonen for spørsmål om dette.
FIGURER, FORMLER, TABELLER
Forfatteren må vise tydelig hvor figurer, formler, tabeller og bilder skal inn i manuskriptet (f.eks. «se figur 1», «se tabell 1»,«se formell 1»). Alle må leveres i
originalformatet slik at setteriet kan redigere og tilpasse til layouten.
Formler bør skrives som «vanlig tekst» så langt der er mulig. Pluss, minus, gange, hevet, senket og kursiv kan brukes for å bygge opp formlene. Deletegn kan lages med skråtegn. Forfatter må bestrebe seg på at formler laget med formeleditoren (Word) ligger på egne linjer.
Figurer og tabeller legges helst ved teksten som vedlegg, men husk å markere tydelig i teksten hvor de skal plasseres. Figurer og tabeller skal kunne leses uavhengig av teksten og må derfor inneholde en god figur-/tabelltekst.
NOTER
Ved bruk av sluttnoter skal disse følge i fortsettelsen av artikkelteksten, før referansene.
LAYOUT
På grunn av arbeidet med layout og ombrekking må forfatteren unngå komplisert oppsett av tekstelementene (faner, harde sider, osv.).
- Nummerering av avsnitt i teksten må unngås.
- Overskriftsnivåer må være tydelig angitt og artikkelen kan ikke overgå mer enn 3 overskriftsnivåer i tillegg til tittel. Redaksjonen anbefaler maks 2 overskriftsnivåer utover artikkelens tittel. Overskriftsnivåene markeres med ulik fontstørrelse og settes i fet skrift.
- Fotnoter kan ikke benyttes i titler, men kun i selve teksten. Bruk fotnote fremfor stjernenote.
- Alle forkortelser skal skrives fullt ut første gang de brukes med mindre de er etablerte forkortelser som kr, mva., kg og liknende.
- Sitater settes i anførselstegn («….»). Ved sitater som går over 30 ord, settes disse som blokksitat (settes ved hjelp av inntrykk) og anførselstegn fjernes.
REFERANSER
Henvisning til referanser må innarbeides i teksten med etternavn og årstall (f.eks. Haftorn 1971), men helst ikke for mange. Referansene legges ved som en kort alfabetisk liste over kilder som er brukt.
Eksempel:
Fourcade Y, Åström S og Öckinger E. 2019. Climate and land-cover change alter bumblebee species richness and community composition in subalpine areas.
Biodiversity and Conservation 28: 639–653. DOI:
https://doi.org/10.1007/s10531-018-1680-1
DOI-referanser
Referansene skal alltid inkludere DOI (digital object identifier) for kilder som har dette. DOI skal være en klikkbar URL og plasseres til sist i referansen. Hvis du er usikker på hva DOI-koden til en referanse er, eller om en DOI-kode finnes, kan du gjøre et raskt søk etter tittel, forfatternavn osv. på http://search.crossref.org/.
KORREKTUR
Før artikkelen trykkes, vil forfatteren motta en PDF av artikkel slik den vil se ut i tidsskriftet. Direkte feil skal rettes, og mindre, nødvendige endringer av hensyn til senere tilkommet materiale kan foretas. Ved korrekturgjennomlesing er det ikke anledning til å gjøre større endringer, og fristen for å returnere ev. små korrigeringer er kort.
PUBLISERINGSETIKK
Redaksjonen er opptatt av at det som publiseres i tidsskriftene, er av høy faglig kvalitet og følger internasjonale etiske standarder for vitenskapelig publisering. Tidsskriftet følger retningslinjene til
Committee of Publication Ethics (COPE).
FORFATTEREKSEMPLARER
Forfatter mottar ett eksemplar av ferdig hefte og en PDF av artikkelen.