Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Skjermet sammen - sameksistens på folkebiblioteket

Førstelektor, Sosialantropologisk institutt, UiO

c.m.fagerlid@sai.uio.no

Cicilie Fagerlid har skrevet doktoravhandling om et mangfoldig miljø av performance-poeter i Paris og hovedoppgave om britiske sørasiater i London. Materialet i artikkelen om Furuset bibliotek er fra en studie finansiert av Alna-prosjektet ved Universitetet i Oslo. Interessen for bibliotek ble vekket for lenge siden i en praksisutplassering ved Trondheim Folkebibliotek. Hun har doktorgrad fra Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo, og er for tiden førstelektor ved samme institusjon.

I denne artikkelen viser jeg hvordan sameksistens mellom ulike aktiviteter og befolkningsgrupper på et bydelsbibliotek i Oslo Øst gir grunnlag for det sosiologen Paul Gilroy (2004) kaller hverdagslig gemyttlighet (conviviality), på tvers av forskjeller. Mennesker du leser avisen sammen med regelmessig i uker, måneder og år, om det er den lokale norske, eller på tamil eller urdu, er ikke akkurat bekjentskaper, men de er heller ikke fullstendig fremmede. Denne erfaringen av simultanitet og samtidighet med andre utfordrer dikotomien mellom fremmed og bekjent. Den skaper forskjellige grader av møter og forskjellige grader av identifikasjon. Slik kan stereotypiske fremmede humaniseres, hevder Elijah Anderson (2004; 2011). Materialet er hentet fra et par måneder multisensorisk feltarbeid, samt intervjuer med besøkende mellom 18 og 82, ved Furuset bibliotek.

Shielded together – coexistence at the public library

At a time of increasing digitalisation of the written word, what does the physical library mean for patrons and for community building, in narrow and wide sense? In this paper, I explore the activities going on at a public library in an ethnically diverse and socioeconomically relatively deprived suburb in Oslo. Shielded together is my description of the particular coexistence of the diverse users and population categories I found here. I claim that the atmosphere has the potential for what Paul Gilroy (2004) has called everyday conviviality where identification takes place across difference. I also argue that the library is a perfect example of Elijah Anderson’s cosmopolitan canopy where «a spirit of shared humanity… often breeds comfort and encourages all to be on their best behaviour» (2011:xv). The project builds on a two months fieldwork – where sound and sentiments played at least as much importance as sight – and interviews with patrons aged between 18 and 82.

Keywords: Public library, Coexistence, Resonance, Conviviality, Cosmopolitanism, Sensuous anthropology
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon