Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

«This is Prison» - Afghanska Flyktingars Situation i Aten

Beste artikkel i Betwixed and Between i 2013

a_ekendahl@hotmail.com

  • Side: 71-80
  • Publisert på Idunn: 2014-06-12
  • Publisert: 2014-06-12

Sammanfattning

Denna artikelen tar utgångspunkt i den fastlåsta situation som Europeiska regelverk skapar för flyktingar i Grekland. Dublin II-förordningen fastsätter att man endast kan söka asyl i ett av EUs medlemsländer, och detta ska enligt bestämmelsen vara det första land man anländer till som flykting i Europa. På grund av sin geografiska placering blir Grekland uppsamlingsplats för många tusentals migranter som rest från sitt hemland via Turkiet. Möjligheten för flyktingar att få asyl i landet är minimal, samtidigt som de inte tillåts korsa gränser på lagligt sätt för att söka asyl i ett andra EU-land. Förhållandena för flyktingar i Grekland kan beskrivas som inhumana, och bryter mot de Europeiska konventionerna om flyktingars, barns och mänskliga rättigheter. De får inte den hälsomässiga vård de ofta behöver, och de erbjuds ingen ekonomisk hjälp, vilket tvingar många att sova utomhus och leta i soptunnor efter mat. Många lever som papperslösa i landet under långa perioder utan att kunna ta sig vidare. Artikeln fokuserar på unga afghanska flyktingars subjektiva upplevelser av denna situation, och ser på mentala överlevnadsstrategier för att klara av vardagen och inte ge upp. Den blomstrande rasismen i Grekland och rasistiskt motiverade angrepp mot flyktingar är centralt då detta är något som starkt påverkade mina informanters vardagsliv. Samtidigt skriver jag om hur lokalbefolkningen själva upplever situationen och legitimerar det rasistiska våldet.

Abstract

The article takes the EU immigration regulations as the points of departure for an analysis of the situation for refugees in Greece. The possibility for refugees to gain asylum in the country is extremely small, and they are not allowed to cross the border legally to seek asylum in other EU countries. The conditions they are forced to live in can be described as inhuman, and violates the European conventions on refugees, children and human rights. The article focuses on young undocumented Afghan refugees' subjective experiences of this situation, and their mental survival strategies in coping with everyday life.

Keywords: Asylum seekers, Limbo, Mental Survival Strategis, Racism, Violence, Greece
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon