Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Fortid og fellesskap - Identitetshåndtering blant eldre i aldersboliger

Institutt for sosialantropologi, Universitetet i Bergen

Anne.bjelland@sosantr.uib.no

  • Side: 82-93
  • Publisert på Idunn: 2014-06-12
  • Publisert: 2014-06-12

I denne artikkelen betraktes fortiden som en verdifull ressurs for eldre mennesker i aldershomogene boliger. Ikke minst inngår fortid og (for)tidsforståelser som en viktig komponent for identitetshåndtering, etablering av sosiale fellesskap og for opplevelsen av tilhørighet. Det som fremstilles som (deler av) livshistorien er resultat av en aktiv virkelighetskonstruksjon. Informasjonen er selektert. Den varierer over tid, i henhold til situasjon og kontekst, knyttet til spesifikke former for identitetshåndtering vis-à-vis ulike signifikante andre. Gjennom bruk av casestudier fra dagliglivet i aldershjem og aldersboliger i Bergen, viser jeg hvordan «fortid», forstått ikke bare som individuelle eller personlige, men også kollektive former for representasjon får betydning i samtiden. I dagliglivets praksis finnes det ulike strategier blant de eldre for å skape kontinuitet og mening. Beboernes livsminner koples også til spesifikke former for lokal tilhørighet, til fortidens Bergen og nåtidens livstilværelse. Mer spesifikt ser jeg på hvordan «gamle krangler blir som nye».

Abstract

During my studies of elderly-homes in Norway, I was struck by the different ways in which the residents used their past in the communication and interpretation of the self, or in their management of identity. Remembering, interpreting and constructing earlier life events in terms of the present, was a project for groups of residents, as well as for individuals. This article addresses the role of memory in the integration of the past in the present and asks how these constructions provide explanations for and justification of the present situation.

Keywords: Bergen, Norway, Elderly-homes, Identity construction, Integration of the past in the present
Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon