Oppgrader til nyeste versjon av Internet eksplorer for best mulig visning av siden. Klikk her for for å skjule denne meldingen
Ikke pålogget
{{session.user.firstName}} {{session.user.lastName}}
Du har tilgang til Idunn gjennom , & {{sessionPartyGroup.name}}

Kirsten Alsaker Kjerland og Knut Rio (red.): Kolonitid

Førsteammanuensis, Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo rune.flikke@sai.uio.no

Rune Flikke er førsteamanuensis ved SAI, UiO. Dr.polit-avhandling, «Curing the Ills of History: From Colonial Public Health to Hygiene and Healing in Contemporary South African Independent Churches», sporer forbindelser mellom Sør-Afrikas epidemihistorie, endringer i den medisinske forståelsen av helse, hygiene og smittevektorer og hvordan disse diskursene bidro i utviklingen av Sør-Afrikas segregasjonspolitikk. Et sentralt tema i studien er hvordan segregasjon og apartheidspolitikken var tuftet i liberale diskurser og medisinsk forskning i et politisk klima preget av epidemiske trusler, eksistensiell usikkerhet og risiko vurderinger. Denne sosiale og politiske bakgrunnen legger grunnlaget for en analyse av zulusionistiske helbredelsesritualer slik de ble observert i urbane afrikanske boligområder rundt Durban på 1990-tallet. Kjernen i argumentet er at aspekter ved de viktorianske kolonialistenes fokus på sanitær segregasjon har blitt inkorporert i zulusionistenes renselsesritualer slik de i dag bidrar til å mediere de troendes kontakt med de vantro, som spredere av lidelse. Flikke jobber for tiden med et prosjekt i Malawi.

Idunn bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke nettsiden godtar du dette. Klikk her for mer informasjon